Fullspäckade Arkitekturdagar i Malmö

Publicerad: 2020-08-02

Den 1–2 september 2020 är det dags för den tredje upplagan av Arkitekturdagarna i Malmö. Gunilla Kronvall, Sveriges Arkitekters verksamhetsledare för södra Sverige, berättar om de fullspäckade Arkitekturdagarna.

Vi upplever att det finns ett stort intresse från arkitekter för en plattform där vi kan diskutera framtidens arkitektur och arkitektroll. Vi ser det som en ett pågående samtal och en ständigt viktig fråga – arkitekturens kvalitet och arkitekturens  roll i samhällsutvecklingen.

Vad är Arkitekturdagarna?

– Arkitekturdagarna är en del av verksamheten Sveriges Arkitekter på Form/Design Center (nationell  nod för gestaltad livsmiljö) i Malmö. Ett nationellt event där vi fokuserar på att på ett diskuterande och framtidsinriktat sätt lyfta bredden inom arkitektur. Varje innehållspunkt i programmet fördjupar sig inom ett ämne – det kan vara allt från globala frågor om urbanisering och hållbarhet, till fördjupningar på detaljnivå inom arkitektur.  Varje år samarbetar vi med olika aktörer – universitet, kommuner och olika nätverk/organisationer.

Vad kommer årets Arkitekturdagar att innehålla?

– Detta år är vi väldigt glada att kunna presentera både svenska och danska, men även flera internationella föreläsare. Bland annat deltar Urban design forum, en internationell nonprofit-organisation inom urbana frågor, som är baserade i New York och ska berätta om Neighborhood development post-corona.

Samtidigt med Arkitekturdagarna pågår utställningen Define/Refine. Utställningen öppnar på Form/Design Center den 27 augusti och visar fem arkitektteam och deras fördjupningar om regionalt förankrad och innovativ arkitektur. Dessa fem team kommer presentera sitt arbete på Arkitekturdagarna, och det hålls även en föreläsning av professor Tom Avermaete från Zurich ETH på temat kritisk regionalism, som ligger till grund för utställningen.

Varför har dagarna temat Framtidens arkitektur och framtidens arkitektroll?

– Vi upplever att det finns ett stort intresse och behov för branschen att skapa en plattform för att kunna diskutera de här frågorna. Vi ser det som en ett pågående samtal och en ständigt viktig fråga – arkitekturen spelar en viktig roll i samhällsutvecklingen.

Vad ser du fram emot mest under Arkitekturdagarna?

– Jag är supertaggad inför två dagar fyllda av spännande föreläsare och ett brett program för dig som medlem att ta del av. Håll utkik i Arkitekten – där kommer programmet som en bilaga och du hittar det självklart här på arkitekt.se. Vi ses i september!

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Ny gemensam resurs på Form/Design Center
Form/Design Center

Ny gemensam resurs på Form/Design Center

Sveriges Arkitekter och Form/Design Center har sedan många år ett nära samarbete och tillsätter nu en gemensam resurs. Angelica Åkerman börjar sin tjänst som strategisk utvecklare inom arkitektur första februari 2023.
Publicerad:
Hallå där – Gunilla Kronvall
Form/Design Center

Hallå där – Gunilla Kronvall

Den 1–2 september är det dags – Arkitekturdagarna i Malmö. I år med spaningar från de fem nordiska huvudstäderna. Vi frågade verksamhetsledare Gunilla Kronvall om varför du ska ta del av den fjärde upplagan av ARKDGR.
Publicerad:
Define/Refine
Form/Design Center

Define/Refine

Utställningen Define/Refine lyfter diskussionen om arkitekturens roll för en regions identitet och karaktär.
Publicerad: