Fler arbetslösa och pressade priser

Publicerad: 2024-05-17

I april gick 6,3 procent av arkitekterna på a-kassa, en ökning från månaden innan. Men den sanna arbetslösheten är säkert den dubbla säger Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter i en intervju i Fastighetstidningen.

Eftersom bostäder står för en stor del av uppdragen för arkitekter är det inte så förvånande att minskat bostadsbyggande satt sina spår i kåren. Från en överhettad marknad under tjugo års tid, då arkitektkontoren rekryterade alla som kom ut från utbildningarna, är det idag en krisbransch, skriver Fastighetsnytt.

Den öppna arbetslösheten hos medlemmarna i Sveriges Arkitekter ökade från 5,9 till 6,3 procent i april. En hög siffra jämfört med andra arbetslösa akademiker som är runt 2 procent.

– Tyvärr kommer det att öka den närmaste tiden. Många är uppsagda och vi får en fördröjning där vi ser resultatet först om ett halvår eller ett år om folk inte hittar ett jobb innan dess, säger Tobias Olsson.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Upprop till våra politiker – stå upp för hemmet
Så tycker vi

Upprop till våra politiker – stå upp för hemmet

I en debattartikel i Alltinget uppmanar Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson politikerna att stoppa Boverkets nya byggregler.
Publicerad:
Debatt – Är den ”inte dåliga” bostaden den nya goda?
Så tycker vi

Debatt – Är den ”inte dåliga” bostaden den nya goda?

Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson skriver i en debattartikel i Fastighetsnytt om Boverkets förslag till nya byggregler. Han misstänker att myndigheten inte har så bra koll.
Publicerad:
Arbetslösa arkitekter känner sig kastade åt vargarna
Sveriges Arkitekter i media

Arbetslösa arkitekter känner sig kastade åt vargarna

En pressad ekonomi och byggsektor skapar huvudvärk för nya arkitekter som startar karriären i arbetslöshet. Och branschen spår ingen ljusning i närtid. Det skriver DN i en artikel där fyra nyexaminerade arkitekter berättar om livet efter examen.
Publicerad: