Fem projekt kan vinna Guldstolen Produkt

Publicerad: 2023-02-02

Nu är det klart vilka fem designföremål som nomineras till Sveriges Arkitekters utmärkelse Guldstolen Produkt. Vilken av inredningarna som vinner avslöjas på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den13 mars i Göteborg.

Designade föremål är inte bara estetik och funktion, rätt uttänkta hjälper de också inredningsarkitekter att göra miljövänliga val. Det bistår alla fem nominerade till Sveriges Arkitekters designpris Guldstolen Produkt med. På olika sätt utmanar de också synen på industri- och möbeldesign, från produktion till användning.

– Produkterna utmanar vårt sätt att producera – vem som är producenten eller var den produceras – men också hur vi använder produkten och själva designprocessen.

Det säger jurymedlemmen Maria Johansson som är industridesigner, inredningsarkitekt och medgrundare av designstudion Navet. Hon beskriver de nominerade som en bra kombination av fina föremål, exempel på vad som driver branschen framåt: De är på olika sätt inkluderande, innovativa, hållbara, folkliga och har hög hantverksmässig kvalitet.

De nominerade är:

4PM, fåtölj

4PM. Design: Chris Martin. Foto: Andy Liffner

Design: Chris Martin, producent Massproductions

– Gör-det-själv-varianten är minst lika fin som den färdigproducerade, med sitt open source-tänk är projektet en ögonöppnare för design även utanför branschen. Vi gillar också släktskapet med Enzo Maris tankesätt och design från 1960- och 70-talet, säger Maria Johansson.

Glänta utegym

Glänta utomhusgym. Design: Jan Loftén. Foto: Markus Crépin Bergström

Design: Jan Loftén, producent Glänta design

– Glänta är till för alla, dess lekfullhet bjuder även in de som vanligtvis inte använder utegymmens utrustning. Delarna fungerar samtidigt som skulpturer i staden, de kan placeras ihop men är också vackra i sig själva, säger Maria Johansson.

Multilume Re:Think, armatur

Multilume Re:Think. Design: Martin Bååth. Foto: En Produktionsbyrå

Design: Martin Bååth, producent: Fagerhults Belysning

– Multilume Re:Think är innovativ och hållbar, ett inspirerande tänk rent produktionsmässigt: Vad kan vi göra för att minska materialåtgången utan att förändra själva funktionen av produkten? säger Maria Johansson.

Socialclub, fåtölj

Socialclub Lounge. Design: Anna Von Schewen. Foto: Articles/Fogia

Design: Anna von Schewen, producent: Fogia

– Istället för att produktutvecklingen sker hos producenten utforskas olika material och tekniker i den egna ateljén. Formgivarens gedigna prototyparbete syns i slutprodukten. Vi tycker att fåtöljen är stark i form, funktion och kvalitet, säger Maria Johansson.

VLF 02

VLF 02. Design: Linn Fredlund. Foto: Jonas Ingerstedt

Design: Linn Fredlund, producent Verk

– Verk är inspiratörer i vår bransch. De tar initiativ som visar att det faktiskt går väldigt bra att tillverka i Sverige. Bordsskivan i handgjutet glas är fantastiskt fin, säger Maria Johansson.

Se produkterna på mässan

Produkterna som tävlar kan du se på Stockholms Furniture Fair. Sveriges Arkitekter ställer ut dem i Designprogrammets monter (C-hallen, monter C04:27) mitt emot Greenhouse. Torsdag den 9 februari klockan 12 presenteras de av juryn i ett samtal modererat av Mårten Claesson (CKR) och två timmar tidigare, klockan 10, avslöjas de nominerade till Guldstolen Interiör i samma monter. Välkommen att möta de nominerade på plats!

Mer om Guldstolen Produkt

Vilken av produkterna som står som vinnaren avslöjas på Arkitekturgalans prisutdelning måndag den 13 mars, på Lisebergsteatern i Göteborg.

Förutom Maria Johansson ingår inredningsarkitekt Lars Pettersson, arkitekt SIR/MSA Mia Cullin och industridesigner Jenny Nordberg i årets jury.

Sveriges Arkitekter har tidigare delat ut Guldstolen Produkt vartannat år mellan 1992 och 2015. Därefter sattes priset på paus för att nu återuppstå. Det kommer även framöver att delas ut vartannat år.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Fyra interiörer har chans att vinna Guldstolen
Arkitekturpriser

Fyra interiörer har chans att vinna Guldstolen

KTH:s huvudbyggnad, kontoret i kv. Jakob Mindre, restaurang Solen och StickerApps industrilokal är nominerade till priset för årets bästa interiör. De tre första utgår från befintliga byggnader, den fjärde är ett nybygge gjort för att hålla länge.
Publicerad:
Fyra interiörer kan vinna Guldstolen
Guldstolen

Fyra interiörer kan vinna Guldstolen

Nu är det klart vilka fem projekt som nomineras till Sveriges Arkitekters utmärkelse Guldstolen Interiör. Vinnarna avslöjas på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 13 mars.
Publicerad:
Guldstolen – här är de nominerade
Guldstolen

Guldstolen – här är de nominerade

Nu är det klart vilka fyra projekt som nomineras till Sveriges Arkitekters utmärkelse Guldstolen. Vilken av inredningarna som vinner avslöjas på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 7 april.
Publicerad: