Debatt – Dåliga upphandlingar ger dåliga hus

Publicerad: 2022-05-20

Offentlig sektor handlar upp arkitekttjänster på timpriser som långt ifrån täcker en normal lönekostnad. Det skriver Sveriges Arkitekters Katarina O Cofaigh i en replik till en debattartikel i Dagens Samhälle.

Torbjörn Sjöström, vd för Novus, skriver i Dagens Samhälle den 17 maj om oskicket att handla upp kvalificerade tjänster på lägsta pris. Han redogör på ett utmärkt sätt för de oacceptabla konsekvenser detta systemfel leder till. Vi vill lägga till våra erfarenheter av hur det försämrar byggandet, klimatet och våra gemensamma livsmiljöer

Offentlig sektor handlar upp arkitekttjänster på timpriser som långt ifrån täcker en normal lönekostnad. Detta utan att generas eller fundera på hur det överhuvudtaget är möjligt. Det får följder för vår gemensamma byggda miljö för lång tid framåt. I fråga om arkitekttjänster är inte ritningen själva slutprodukten, utan ett underlag för ett bygge. Det är under projekteringen man sätter standarden för kvalitet och förutsättningar för det som ska byggas.

Det är inte värdigt offentlig sektor att driva på en utveckling där ruffel och båg premieras, arbete inte lönar sig, och det som byggs är av för låg kvalitet för att hålla över tid eller ens fungera för sitt ändamål.

Katarina O Cofaigh

Arkitekter måste få möjlighet att vara smarta och finurliga vid ritborden för att det ska kunna byggas funktionellt, hållbart och vackert. Vi kan inte använda gamla standardlösningar utan behöver ta fram nya som kan möta framtidens krav. Finns det någon som tror att arkitekter kan göra det utan att få affärsmässigt betalt? Lita inte på att ambitiösa arkitekter fortsätter leverera en anständig kvalitet därför att projektet har så stor betydelse för människors välmående och trivsel. Vi måste ta ett gemensamt ansvar för vår byggda miljö – så även offentliga upphandlare.

Tänk om och byt fokus. Vi måste röra oss från priset på en betald timme till värdet av trivsamma, funktionella, hållbara och vackra skolor, torg och bostäder. Vi tackar Torbjörn Sjöström för hans brandfackla och hoppas att en debatt kommer igång som leder till förändrad praxis i upphandlingsledet. Det är inte värdigt offentlig sektor att driva på en utveckling där ruffel och båg premieras, arbete inte lönar sig, och det som byggs är av för låg kvalitet för att hålla över tid eller ens fungera för sitt ändamål.

Katarina O Cofaigh
Arkitekt SAR/MSA och upphandlingsstrateg på Sveriges Arkitekter.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Ja till gestaltad livsmiljö i Kultursamverkansmodellen
Yttranden och remissvar

Ja till gestaltad livsmiljö i Kultursamverkansmodellen

Sveriges Arkitekter har besvarat remissen av betänkandet Kultursamhället – utvecklad samverkan mellan stat, region och kommun. Förbundet har lämnat synpunkter på de delar som rör gestaltad livsmiljö.
Publicerad:
Byggen behöver vara aktsamma om natur- och kulturvärden
Yttranden och remissvar

Byggen behöver vara aktsamma om natur- och kulturvärden

Sveriges Arkitekter har besvarat remissen på Regeringskansliets promemoria om Aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder. I promemorian föreslås att regler om aktsamhet införs i plan- och bygglagen. Sveriges Arkitekter är positiva.
Publicerad:
Slopade regler ger sämre boendemiljöer
Yttranden och remissvar

Slopade regler ger sämre boendemiljöer

Sveriges Arkitekter har yttrat sig över regeringens promemoria ”Kravet på anmälan för komplementbostadshus och inredning av ytterligare bostad i ett enbostadshus ska tas bort”. Förbundet avstyrker förslaget i sin helhet.
Publicerad: