De vann tävling om Helsingborgs nya stadsbibliotek

Publicerad: 2023-09-27

Helsingborgs stad anordnade, i samarbete med Sveriges Arkitekter, en inbjuden projekttävling i två steg om gestaltning av om- och tillbyggnad av stadsbiblioteket i Helsingborg. Tävlingen är nu avgjord.

Tävlingsuppgiften i arkitekttävlingen var att ta fram ett gestaltningsförslag till ett nytt stadsbibliotek, innefattande befintlig biblioteksbyggnad med tillkommande byggnad i Stadsparkens sydvästra hörn med parkyta på taket och ett underjordiskt parkeringsgarage. Syftet med tävlingen var att genom en bred genomlysning få fram den bästa möjliga arkitektoniska helhetslösningen för det nya stadsbiblioteket.

En jury bestående av representanter från Helsingborgs stad och Sveriges Arkitekter utvärderade de inkomna bidragen och det ett vinnande förslag har nu presenterats.

Vinnare

Ett kulturellt fyrtorn i parken

SHL, Schmidt Hammer Lassen

Det vinnande förslaget – Ett kulturellt fyrtorn. Arkitekt: SHL, Schmidt Hammer Lassen.

Ett lågmält, sinnligt och samtidigt tydligt grepp, med välgörande materialitet.

Ur juryns motivering

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Ny tävling om Rosendals torg i Uppsala
Tävlingar

Ny tävling om Rosendals torg i Uppsala

Uppsala kommun anordnar en inbjuden projekttävling med föregående prekvalificering för max fyra tävlande team om gestaltning av Rosendals torg i Uppsala.
Publicerad:
Studenttävling är avgjord
Tävlingar

Studenttävling är avgjord

Studenttävlingen NEB Design Challenge är en designutmaning för arkitektstudenter att skapa nya idéer utifrån New European Bauhaus värden – hållbart, vackert och inkluderande. Tävlingen är avslutad och vinnare utsedd.
Publicerad: