Danska arkitekter får gestalta höghus i Göteborg

Publicerad: 2021-01-22

De danska arkitekterna Cobe har utsetts att gestalta kontorsprojektet Global Business Gates höghus på Masthuggskajen i Göteborg.

Kontorsprojektet Global Business Gate kommer att rymma mellan 2 500 – 3 000 arbetsplatser och mötesplatser för företag, organisationer och personer som verkar inom internationell handel och affärer. För gestaltning av Global Business Gates höghus har arkitektbyrån Cobe utsetts. Det skedde efter ett nytt upplägg för parallella uppdrag som för andra gången har testats i Göteborg. Det innebär att de deltagande teamen ger varandra feedback under processens gång.

Byggnadens karaktäristiska profil syns sedd från Bryggaregatan med kanalen i förgrunden. Illustration: Cobe för Global Business Gate.
Byggnadens karaktäristiska profil sedd från Bryggaregatan med kanalen i förgrunden. Illustration: Cobe för Global Business Gate.

Det kommersiella kontorsprojektet kommer att ta plats inom ett av Göteborgs mest attraktiva områden – på Masthuggskajen.

– Cobe har presenterat ett förslag som stärker de koncept Global Business Gate bygger på. De har skapat en karaktärsfull byggnad som uppfyller de krav och kvaliteter som staden ställer på högre hus. Vi är mycket glada att kunna presentera Cobes första visionsbilder för hur huset kan komma att se ut när det står klart under 2025, säger Global Business Gates VD Lennart Hedström.

Gestaltningsprocessen har pågått sedan september 2020, och har genomförts som en kort, effektiv process med total transparens mellan arkitekterna. Fyra arkitektbolag har bidragit i processen om att få gestalta Global Business Gates höghus. Arkitekterna hade också som uppdrag att med gestaltningen stärka de koncept huset bygger på. De deltagande arkitektbyråerna har alla visat mycket fina förslag.

Ett hus som ska bli så högt som Global Business Gates höghus, behöver ge något tillbaka till staden. Det gör Cobes förslag, en stilig och karaktärsfull byggnad med svagt konkava fasader som bryter ner den höga skalan och skapar välkomnande entréer. Dessutom ändrar de konkava fasadytorna husets utseende beroende på varifrån man närmar sig det.

Ur motiveringen

Bedömningsgruppen bestod av:

  • Lennart Hedström, Daniel Holmén, Rolf Åkerman och Alexander Sundberg för Global Business Gate.
  • Arkitekt Johan Casselbrant.
  • Björn Siesjö och Simon Wallqvist för Stadsbyggnadskontoret.
  • Processledare Eva Minoura och Anna Forsberg, Sveriges Arkitekter.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Lennart Hedström, VD, Global Business Gate
Tel: 0705-51 74 23, e-post: lennart.hedstrom@elofhansson.com

Om Global Business Gate

Kontorsprojektet Global Business Gate bygger på ett koncept där man skapar ett kluster för företag inriktade på internationell handel och affärer. Global Business Gate kommer att byggas på en ny halvö i Göta Älv i Göteborg och är en del i stadsutvecklingsprojektet Masthuggskajen. Läs mer om projektet på globalbusinessgate.se.

Om stadsutvecklingsprojektet Masthuggskajen

Inom stadsutvecklingsprojektet Masthuggskajen kommer det att byggas 140 000 – 150 000 kvm yta för lokaler för kontor, verksamheter och kultur, 5 000 – 6 000 nya arbetsplatser, hotell samt cirka 1 200 nya bostäder.
Läs mer på masthuggskajen.se

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Tävling om Lunakvarteren är avslutad
Tävlingar

Tävling om Lunakvarteren är avslutad

En vinnare är utsedd i tävlingen om Luna-områdets utveckling i Södertälje. Telge Fastigheter anordnade en inbjuden projekttävling där fyra team efter prekvalificering valdes ut för tävlan.
Publicerad:
Tävling om Göteborgs konstmuseum avgjord
Tävlingar

Tävling om Göteborgs konstmuseum avgjord

Higab anordnade, i samarbete med Göteborgs stad och Sveriges Arkitekter, en inbjuden projekttävling i två steg om gestaltning av om- och tillbyggnad av Göteborgs konstmuseum. Tävlingen är avgjord och en vinnare är utsedd.
Publicerad:
Tävling om Norrköpings nya centralstation avgjord
Tävlingar

Tävling om Norrköpings nya centralstation avgjord

Norrköpings kommun har arrangerat en inbjuden tävling för fyra team om gestaltning av Norrköpings nya centralstation och stadsmiljön intill. Tävlingen är avgjord och en vinnare är utsedd.
Publicerad: