Parallellt uppdrag om centralstationen i Stockholm är avgjort

Publicerad: 2022-01-18

Foster + Partners, Marge Arkitekter, Land Arkitektur, Thornton Tomasetti, Ramboll, Wenanders och TAM Group står bakom det utvalda förslaget för att utveckla centralstationsområdet. Det skiljer sig från övriga tre förslag bland annat genom att dela in spårområdets kommande bebyggelse i sex, istället för tre, olika kvarter som ansluter till de historiska stadskvarteren.

Projektet, som innebär en överdäckning av spårområdet och en fördubblad resenärskapacitet på Sveriges mest centrala plats, tar nu ett viktigt steg mot kommande plansamråd planerat till 2023. Jernhusen har under 2021 lett ett parallellt arkitektuppdrag för utvecklingen centralstationsområdet i nära samverkan med Stockholms stad och Trafikverket.

Visionsbild över Klarabergs torg av Foster + Partners/Marge arkitekter.

Bedömningsgruppen lyfter fram att detta är ett stadsbyggnadsförslag som läker en idag splittrad stadskärna och gör stationsområdet till en självklar del av Stockholm. I förslaget utgör de enhetliga kvarteren en lugn fond till platsens monumentalbyggnader; Centralstationen, Stockholm Waterfront Congress Center, Hotell Continental och Stadshuset.

Stockholm är en unik stad med historiska stadssilhuetter, och vi tror att vårt förslag kan skapa en meningsfull sammankoppling mellan staden och centralstationsområdet, samtidigt som det skapar levande, gröna stadsrum där människor kan mötas och ett centralt fokus för hållbart resande i hjärtat av Stockholm.

Angus Campbell, arkitekt på Foster + Partners

Visionsbild av Centralhallen av Foster + Partners/Marge arkitekter.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Tävling om Lunakvarteren är avslutad
Tävlingar

Tävling om Lunakvarteren är avslutad

En vinnare är utsedd i tävlingen om Luna-områdets utveckling i Södertälje. Telge Fastigheter anordnade en inbjuden projekttävling där fyra team efter prekvalificering valdes ut för tävlan.
Publicerad:
Byggen behöver vara aktsamma om natur- och kulturvärden
Yttranden och remissvar

Byggen behöver vara aktsamma om natur- och kulturvärden

Sveriges Arkitekter har besvarat remissen på Regeringskansliets promemoria om Aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder. I promemorian föreslås att regler om aktsamhet införs i plan- och bygglagen. Sveriges Arkitekter är positiva.
Publicerad:
På pedalen 2024
Inspirationsbank

På pedalen 2024

Ett projekt genomfört av elever på BTH.
Publicerad: