Brf Gösta Berling vinner årets arkitekturpris

Publicerad: 2024-02-13

Sveriges Arkitekter Värmland har beslutat att tilldela arkitekturpriset 2023 till Brf Gösta Berling i Sunne.

Sveriges Arkitekter Värmland Arkitekturpris – SAVA är ett arkitekturpris som delas ut vartannat år till ett projekt i Värmland.

Priset tilldelas ett projekt inom områdena byggnad, inredning, mark- och landskapsgestaltning, stadsbyggnad och fysisk planering. Projektet ska vara utfört i Värmlands län och färdigställt under de två föregående kalenderåren.
Denna gång tilldelas priset bostadshusen Gösta Berling i Sunne.

Arkitekt: KLARA arkiteker
Beställare: Sunne Byggnads AB

Juryns motivering

Byggnaden har en modern utformning och är ett väl inpassat tillägg till miljön i trästaden Sunne. Projektet visar en hög ambition, vad gäller gestaltning och sammanhang. Byggnaden har ett vackert formspråk och infogar sig naturligt i sin omgivning.

Man har tagit vara på den fina utsikten över sundet, vattnet som rinner genom Sunne. Lägenheterna har bara enstaka fönster mot söder men är generöst glasade norr och mot vattnet. Ljuset når alla vrår.

Att använda trä är föredömligt på flera sätt, och här framträder materialet extra tydligt, eftersom panelen är omålad, utförd i värmebehandlat trä. Taken av falsad, plan plåt bidrar till det gedigna intrycket.

De lågt sluttande taken över entréer och på gårdsbyggnaden är täckta med sedum, något som är också är välgörande.

Här visar man att det är möjligt att nyskapa ett attraktivt boende med hög standard mitt i Sunne, som är en vital tätort i den Värmländska landsbygden, och på självständigt avstånd från landskapets metropol.

Glada vinnare och delar av juryn på prisutdelningen den 6 december 2023.

Jury

  • Ajla Mujanovic, arkitekt SAR/MSA
  • Jessica Edlom, ordförande Svensk Form Värmland
  • Per Rathsman, arkitekt SAR/MSA

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Vinnare av Värmlands Arkitekturpris
Värmland

Vinnare av Värmlands Arkitekturpris

Nu är det klart vilket projekt som vinner Sveriges Arkitekter Värmland Arkitekturpris 2021. Vinnaren är Zakrisdal Socialpsykiatriskt boende.
Publicerad:
Nominerade till Värmlands Arkitekturpris
Värmland

Nominerade till Värmlands Arkitekturpris

Här de nominerade till Sveriges Arkitekter Värmland Arkitekturpris – SAVA är ett arkitekturpris som delas ut vartannat år till ett projekt i Värmland.
Publicerad: