Arkitekturens vinnare i ny podd

Publicerad: 2022-08-31

Det allra främsta som byggts under ett årtionde, vad säger det om hur Sverige såg ut då? Det vill Dan Hallemar ta reda på i nya podden ”Arkitekturens vinnare”. I första avsnittet gör han stopp i Helsingborg och årets bästa byggnad 2000, när han undersöker 1900-talets sista decennium.

Kv Slottet i Helsingborg, vinnare av Kasper Salin-priset 2000. Arkitekt: Henrik Jais-Nielsen och Mats White. Foto: Dan Hallemar.

– Sekelskiftet 2000 är en tid med nya förväntningar på bostäders utformning, efter ett 1990-tal då det byggdes väldigt få bostäder. Nyfunkisens ljusa och stora lägenheter är ett nytt inslag i städerna – så såg framtiden ut 2000. I det här första avsnittet lägger vi de förväntningarna intill det som vi vet i dag, det som hände sedan, säger Dan Hallemar.

Dan Hallemar, förläggare, Arkitektur Förlag.

Dan Hallemar är välkänd från Podcasten Staden, som han driver tillsammans med urbanforskaren Håkan Forsell. Han är också regelbunden medarbetare i Sydsvenskan och Expressen samt förläggare på Arkitektur Förlag. Fack- och branschförbundet Sveriges Arkitekter är utgivare.

”Arkitekturens vinnare” är en poddserie som utgår från Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. Det äldsta och mest prestigefyllda, Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad, firar 60-årsjubileum i år. Första pristagaren var Markuskyrkan i Björkhagen av Sigurd Lewerentz, en arkitekturhistorisk ikon från 1962.

Även priserna för årets vassaste utemiljö och inredning, Landmärket respektive Guldstolen, jubilerar. De skapades båda 1992 och har också sin plats i podden.

Du hittar ”Arkitekturens vinnare” där poddar finns.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Sju projekt nominerade till Ung svensk arkitektur
Ung svensk arkitektur

Sju projekt nominerade till Ung svensk arkitektur

Nabben, Bränningevägen, Höghult, Gårdshuset, Ett Hus, Ford Park House och Torö är alla nominerade till tidskriften Arkitekturs pris, Ung Svensk Arkitektur.
Publicerad:
Fyra olika projekt nominerade till Landmärket
Arkitekturpriser

Fyra olika projekt nominerade till Landmärket

Elsa Eschelssons park, Bobergstorget, Norrtälje hamnpromenad och aktivitetsslänt i Tenstadalen är alla nominerade till Landmärket 2023 – Sveriges Arkitekters pris för årets bästa landskapsarkitektur.
Publicerad:
Fyra interiörer har chans att vinna Guldstolen
Arkitekturpriser

Fyra interiörer har chans att vinna Guldstolen

KTH:s huvudbyggnad, kontoret i kv. Jakob Mindre, restaurang Solen och StickerApps industrilokal är nominerade till priset för årets bästa interiör. De tre första utgår från befintliga byggnader, den fjärde är ett nybygge gjort för att hålla länge.
Publicerad: