Arkitekters förmåga behövs som aldrig förr

Publicerad: 2022-12-21

Sveriges Arkitekters ordförande Emina Kovacic summerar året och önskar alla medlemmar en God Jul och Gott Nytt År.

Emina Kovacic, stadsarkitekt i Karlshamn och ordförande i Sveriges Arkitekter. Foto: Jonas Malmström.

När jag skriver årets julhälsning är vi nästan framme vid fjärde advent. Vintern och snön kikade storslaget in för att i nästa sekund dra sig tillbaka igen, och i alla fall här i Blekinge kanske julen blir grön.

Något som tyvärr inte dragit bort är lågkonjunkturen och den vikande arbetsmarknaden. Oron som flera medlemmar gett uttryck för under tidig höst förstärktes, och besannades delvis under november i takt med att flera varsel meddelades. Alla som någon gång riskerat att hamna utanför arbetsmarknaden vet hur det känns att tappa fotfästet och gå mot en oviss framtid. Som student på väg ut i arbetslivet kan du säkert också känna igen dig i den känslan.

Arkitekters förmåga att gestalta en önskad framtid – med klimat och hållbarhet som ledord – behövs som aldrig förr.

Vårt förbunds roll och betydelse blir nu extra tydlig. Vi vill därför försäkra er medlemmar att vi kommer att göra allt för att underlätta er situation och stötta er genom rådgivning, inkomstförsäkring och andra fackliga fördelar. Vi är rustade!

Just nu verkar arkitekter som arbetar med bostäder ha det tuffast. Det glädjer mig därför att höra att företag redan hjälps åt och ”lånar” varandras medarbetare för att andra ska slippa säga upp personal. En bredare projektpalett kan underlätta övergången, eftersom kommuner brukar passa på att rusta upp skolor samt omsorgs-, kultur- och idrottsanläggningar under lågkonjunktur.

Under vår stämma i november blev det tydligt att hållbarhet och klimat står högst på agendan för medlemmarna. Vi bör ta vara på engagemanget och vässa oss ytterligare i miljöfrågor – det är ett bra sätt att utnyttja lågkonjunkturen.

Arkitekters förmåga att gestalta en önskad framtid – med klimat och hållbarhet som ledord – behövs som aldrig förr. Vi har tuffa tider framför oss men samtidigt goda chanser att gå ännu starkare ur detta!

God Jul och Gott Nytt År!

Emina Kovacic
Ordförande i Sveriges Arkitekter

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Bristande mångfald i arkitektbranschen
Medlem

Bristande mångfald i arkitektbranschen

Sveriges Arkitekters ordförande Emina Kovacic har varit starkt engagerad i Urban Academy – ett projekt om hur Malmös arkitektbransch speglar stadens mångfald.
Publicerad:
Gör så här om du inte får din lön
Medlem

Gör så här om du inte får din lön

Om din arbetsgivare inte betalar ut din lön behöver du prata med din arbetsgivare och fråga vad det beror på. Vänta inte för länge då tidsfristerna är korta för att få lönen i efterhand.
Publicerad:
Lättare att bli medlem och ansöka om yrkestitel
Medlem

Lättare att bli medlem och ansöka om yrkestitel

Nu har det blivit lättare bli medlem i Sveriges Arkitekter och ansöka om yrkestitel för dig som har gått en masterutbildning som motsvarar en master i arkitektur.
Publicerad: