Arkitekters förmåga behövs som aldrig förr

Publicerad: 2022-12-21

Sveriges Arkitekters ordförande Emina Kovacic summerar året och önskar alla medlemmar en God Jul och Gott Nytt År.

Emina Kovacic, stadsarkitekt i Karlshamn och ordförande i Sveriges Arkitekter. Foto: Jonas Malmström.

När jag skriver årets julhälsning är vi nästan framme vid fjärde advent. Vintern och snön kikade storslaget in för att i nästa sekund dra sig tillbaka igen, och i alla fall här i Blekinge kanske julen blir grön.

Något som tyvärr inte dragit bort är lågkonjunkturen och den vikande arbetsmarknaden. Oron som flera medlemmar gett uttryck för under tidig höst förstärktes, och besannades delvis under november i takt med att flera varsel meddelades. Alla som någon gång riskerat att hamna utanför arbetsmarknaden vet hur det känns att tappa fotfästet och gå mot en oviss framtid. Som student på väg ut i arbetslivet kan du säkert också känna igen dig i den känslan.

Arkitekters förmåga att gestalta en önskad framtid – med klimat och hållbarhet som ledord – behövs som aldrig förr.

Vårt förbunds roll och betydelse blir nu extra tydlig. Vi vill därför försäkra er medlemmar att vi kommer att göra allt för att underlätta er situation och stötta er genom rådgivning, inkomstförsäkring och andra fackliga fördelar. Vi är rustade!

Just nu verkar arkitekter som arbetar med bostäder ha det tuffast. Det glädjer mig därför att höra att företag redan hjälps åt och ”lånar” varandras medarbetare för att andra ska slippa säga upp personal. En bredare projektpalett kan underlätta övergången, eftersom kommuner brukar passa på att rusta upp skolor samt omsorgs-, kultur- och idrottsanläggningar under lågkonjunktur.

Under vår stämma i november blev det tydligt att hållbarhet och klimat står högst på agendan för medlemmarna. Vi bör ta vara på engagemanget och vässa oss ytterligare i miljöfrågor – det är ett bra sätt att utnyttja lågkonjunkturen.

Arkitekters förmåga att gestalta en önskad framtid – med klimat och hållbarhet som ledord – behövs som aldrig förr. Vi har tuffa tider framför oss men samtidigt goda chanser att gå ännu starkare ur detta!

God Jul och Gott Nytt År!

Emina Kovacic
Ordförande i Sveriges Arkitekter

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Extrastämma sa ja till höjd medlemsavgift
Medlem

Extrastämma sa ja till höjd medlemsavgift

Byggkris och lågkonjunktur pressar arkitektkåren och medför dramatiskt ökade kostnader för Sveriges Arkitekter. Förbundsstyrelsen bad därför en extrainkallad stämma om mandat för att tillfälligt höja avgifterna för aktiva medlemmar.
Publicerad:
Nya medlemsavgifter från årsskiftet
Medlem

Nya medlemsavgifter från årsskiftet

Från första januari 2024 höjs avgiften för medlemskap i Sveriges Arkitekter. En ytterligare höjning kan komma senare i vår. Ökade kostnader för inkomstförsäkringen är huvudorsaken till höjningen.
Publicerad: