Arbetslösa arkitekter känner sig kastade åt vargarna

Publicerad: 2024-01-29

En pressad ekonomi och byggsektor skapar huvudvärk för nya arkitekter som startar karriären i arbetslöshet. Och branschen spår ingen ljusning i närtid. Det skriver DN i en artikel där fyra nyexaminerade arkitekter berättar om livet efter examen. Sveriges Arkitekters Tobias Olsson medverkar i artikeln.

Fyra före detta klasskamrater träffas i Stockholm. Framtiden som byggnadsarkitekt såg ljus ut när de började studera för några år sedan – men nu har marknaden bromsat in, skriver Dagens nyheter.

De nyexaminerade arkitekterna berättar om svårigheten att få jobb.

Förbundsdirektör Tobias Olsson. Foto: Jonas Malmström.

– Vi är mitt uppe i den största krisen vi sett på 30 år. I byggbranschen är det ofta hos arkitekterna som arbetslösheten märks av och ökar först. Så har det varit ett tag och vi ser ingen ljusning heller, säger Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Kraftig ökning av konkurser
Sveriges Arkitekter i media

Kraftig ökning av konkurser

SVT:s Kulturnytt uppmärksammar konkurserna inom kultursektorn har ökat kraftigt 2023. För arkitektur har antalet mer än fyrfaldigats mellan 2022 och 2023. Sveriges Arkitekters förbundsordförande Tobias Olsson kommenterar.
Publicerad:
Arkitekturkris efter byggboomen
Sveriges Arkitekter i media

Arkitekturkris efter byggboomen

Sveriges Arkitekters förbundsordförande Tobias Olsson medverkar i Sveriges Radios kulturnyheterna och kommenterar att arkitektföretagen drabbats hårt av konkurser.
Publicerad:
Nya arkitekter drabbas av byggkrisen
Sveriges Arkitekter i media

Nya arkitekter drabbas av byggkrisen

Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson diskuterar läget i branschen just nu och framöver – finns det risk att det blir en brist på arkitekter när byggandet tar fart igen? Inslaget i P4 Radio Stockholm hittar du på länken nedan.
Publicerad: