Nominerade till Villapriset 2016 - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

toppbild_villa_nominering

 

Öppenhet, generositet och stark egen identitet. Det är trenderna i dagens villabyggande och de avspeglas i urvalet till Villapriset. De fyra hus som har nominerats kännetecknas dessutom av nytänkande lösningar och kvalitet i detaljerna.

– Urvalet visar exempel på större och mindre villor som formmässigt skiljer sig genom en egen stark identitet och har intressanta innovativa lösningar. Fasader, planer, detaljer och val av material har getts en hög arkitektonisk skärpa i minsta detalj, ibland en särpräglad arkitektur i form och karaktär, säger Kerstin Bernow, ordförande i juryn för Villapriset.

 

Årets nominerade

house_of_mother_intr_markuslinderoth

Foto: Markus Linderoth

House for Mother, Linköping
Det är de regisserade och välfungerande arbetsplatserna; tvättstugan, bänken i växthuset, köket, rummet för vävstolen, som skapar husets karaktär. Genom förskjutningen av husets två volymer bildas en avskiljare mellan de i olika grad privata delarna av huset. Planlösningen är intelligent och effektiv. I och med husets vinkel skapas en skyddad och privat plats utomhus i anslutning till både växthuset och vardagsrummet.
Väl valda fönsterplaceringar i den annars slutna fasaden arrangerar ljuset idealiskt och genererar vyer att fästa blicken vid. Den synliga konstruktionen och de robusta materialvalen, plåt på utsidan och limträ, plywood och betong på insidan har förfinats genom eleganta och väl studerade detaljer som förstärker uppdelningen mellan de olika aktivitetsytorna i den öppna planlösningen.

Arkitekt: Ansvariga arkitekter: Björn Förstberg och Mikael Ling, Förstberg Ling.
Konsulter: Ronny Malm, Structor (konstruktion)
Entreprenör: JS Byggnads AB (huvudentreprenör), AF Snickeri (interiöra snickerier)
Byggherre: Maria Grahn


 

Foto: Åke E:son Lindman

Foto: Åke E:son Lindman

Mölle by the Sea, Mölle
Husets form sticker ut men är väl anpassad till omgivningen och fint placerad på tomten. Sommarhuset fungerar lika bra som åretruntboende då den öppna planlösningen i kombination med treklöverformen skapar tydligt avgränsande rum som ändå hänger ihop. Kök, förvaring och annat är väl infogat och skickligt avskilt. Entréplanets eleganta stålkonstruktion i kombination med de stora glaspartierna låter ljuset flöda in från alla väderstreck.
Det är med utsikt över grannarna, gatan, berget och havet som rumssambanden, fönstersättningen och placeringen på tomten gör att huset har en både privat och öppen karaktär. Den centralt placerade trappan är en av flera fulländade detaljer. De avancerade tekniska lösningarna är välstuderade och skapar en självklar helhet med det arkitektoniska formspråket.

Arkitekt: ansvariga arkitekter SAR/MSA Jonas Elding och Johan Oscarson, Elding Oscarson. Medverkande: Yuko Maki, arkitekt MSA Gustaf Karlsson
Konsulter: Konkret (K), Klimatteknik (V), Accendo (E)
Entreprenörer: Dan Olsson Bygg och Inredning (byggentreprenad), Architectural Solutions (glaspartier)
Byggherre: privat


Foto: Åke E:son Lindman

Foto: Åke E:son Lindman

Sommarhus T, Stockholms skärgård
Är välkomponerat och in på millimetern utstuderat med ett koncentrat av alla de funktioner som ska finnas i ett fritidshus. En smart planlösning skiljer funktionerna åt och den ovala toaletten fäster utanpå den kvadratiska huskroppen som för att bidra med en nypa humor. Takfoten är utskjutande vilket skyddar mot direkt solljus och skapar en ridå av regn. Det bidrar också till att sudda ut gränsen mellan ute och inne. Siktlinjerna genom huset gör att det upplevs större än vad det är.
Sommarhus T är ett tillägg på en redan bebyggd tomt med en liten badplats nedanför slänten. Atmosfären förstärks av den starka placeringen i landskapet på en liten häll med utblick över insjön, skickligt inpassat i landskapet. På håll är huset undanskymt och omfamnat av naturen. Nära inpå förstärker de lågmälda detaljerna det stämningsfulla uttrycket.

Ansvariga arkitekter:  arkitekt MSA Konrad Krupinski och arkitekt SAR/MSA Katarina Krupinska, Krupinski/Krupinska Arkitekter
Byggherre: privat


Foto: Ioana Marinescu

Foto: Ioana Marinescu

Tenngjutaren 34, Stockholm
Med tre våningar i suterräng ger Tenngjutaren ett skulpturalt men ändå nätt yttre på den trånga och branta klipptomten. Genom att låta huset följa tomtgränsens vinkel ser vi ut i flera riktningar konstruerade av den rörelse som följer våningsplanen via trappan. Byggnadens precisa form och välstuderade fönstersättning ger effekten att huset nästan tycks vrida sig runt sin egen axel och låter naturligt ljus komma in i hela huset.
Köket är husets mittpunkt och en självklar samlingsplats. Därifrån utgår sekvenser där terrassen, trädgården och sjöutsikten på ett nedtonat och vackert sätt lyfts fram. Stor omsorg om detaljer, foder, trösklar, möten med dörrar gör att husets ytskikt är genomarbetat. Fasaden i betong och glaserat tegel i olika gula nyanser ger byggnaden en egensinnig karaktär och är en kontrast mot den mjuka interiören.

Arkitekt: ansvarig arkitekt Johan Celsing, Johan Celsing Arkitektkontor. Handläggande: arkitekter SAR/MSA Sven Etzler, Anna Ryf, Stina Johansson och Thomas Marcks
Konsulter: Åke Wilén (projektledare), Anders Dahlbeck, Helenius AB (VVS), Sebastian Johansson, Sonny Svensson Elkonsult (el), KE-gruppen, Karl Ragnar Sassner (konstruktör)
Entreprenör: M3 Bygg (generalentreprenör), Totalfasad AB (Murentreprenör)
Byggherre: Madeleine Wittmark och Saeid Sasan

Årets jury för Villapriset
Cecilia Margen Wigow, arkitekt SAR/MSA
Kerstin Bernow, arkitekt SAR/MSA
Nils de Bruin, landskapsarkitekt LAR/MSA
Sekreterare: Nina Maanmies, arkitekt MSA


Läs mer om Villapriset


Sveriges Arkitekter gör en översyn över Villapriset och det delas därför inte ut vid 2018/19 års Arkitekturgala.