Nominerade till Ung Svensk Arkitektur 2019 - Sveriges Arkitekter

Fyra projekt har nominerats till tidskriften Arkitekturs pris Ung Svensk Arkitektur, som delas ut på Arkitekturgalan den 10 mars. Syftet med priset, som delas ut vartannat år och går till arkitekter under 40 år, är att lyfta fram unga arkitekter i ett viktigt skede av karriären.

Priset sätter fokus på den unga generationen och lyfter betydelsen av att som arkitekt få projekt publicerade, både som kvalitetsstämpel och som en del av en arkitektur- och samhällsdiskussion. Syftet med priset är att söka efter och belysa nya tendenser i svensk arkitektur och att finna innovativa och nyskapande projektet av hög kvalitet.

– De nominerade, som representerar flera olika genrer, har det gemensamma att de med enkla och precisa lösningar gett brukarna tillgång till en större upplevelse, säger juryns ordförande Tomas Lauri.

Årets jury

  • Tomas Lauri, arkitekt SAR/MSA
  • Katarina Rundgren, arkitekt SAR/MSA
  • Anders Kling, landskapsarkitekt LAR/MSA.

De nominerade bidragen till 2019 års Ung Svensk Arkitektur är: 

Mikael Hassel med Hälleskogsbrännan, naturreservat i Västmanland

Juryns motivering: Mikael Hassels entréplats till Hälleskogsbrännan sätter klimatförändringarna i blixtbelysning och ger en känsla om hopp för naturens läkande förmåga.

Norell/Rodhe med Mindepartementet, Konsthögskolans nya lokaler på Skeppsholmen i Stockholm

Juryns motivering: Norell/Rodhe har med inredningen till Mindepartementet genom precisa tillägg gjort en nedgången historisk miljö redo för stora konstnärliga bedrifter.

Septembre med Archipélia Centre Social, Paris

Juryns motivering: Septembre har med Archipélia visat hur arkitekten kan göra skillnad och skapa rum där utanförskap vänds till lärande och delaktighet.

Måns Tham med Containerhuset på Värmdö

Juryns motivering: Måns Thams Containerhuset öppnar en villlagenre som ofta strandar i standardlösningar för en rumslig ordning med poetisk höjd.

För mer information kontakta Malin Zimm, Chefredaktör för Tidskriften Arkitektur