Nominerade till Kasper Salin-priset 2018 - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

English text here

Sveriges Arkitekter delar varje år ut Kasper Salin-priset till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. Priset instiftades 1962 på grundval av en vilande donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856-1919). Det delas ut till själva byggnadsverket och består av en bronsrelief, utformad av arkitekt Bengt Lindroos som fästs på byggnaden.

79&Park

Arkitekt: Bjarke Ingels, Finn Nørkjaer, Jakob Lange och Per Bo Madsen
Beställare: Oscar Engelbert, Oscar Properties, Herman Persson, designchef, Oscar Properties
Övriga medverkande: Cat Huang, ansvarig partner, BIG, Enea Michelesio, associate arkitekt, BIG, Agata Wozniczka, arkitekt, BIG
, Borko Nikolic, arkitekt BIG, Christin Svensson, arkitekt BIG, Peter Bergvall, byggnadsingenjör, Projit, Anders Pettersson, byggnadsingenjör, Projit, Linda Landin, byggnadsingenjör, Projit, Jan Adolph, ansvarig landskapsarkitekt LAR/MSA Aj Landskap
Adress: Sandhamnsgatan 75B, Gärdet, Stockholm

Foto: Laurian Ghinitoiu

Foto: Laurian Ghinitoiu

Juryns motivering:
Ett nytt bostadskvarter med förskola och butiker formar ett arkitektoniskt landmärke. Gröna kvaliteter både inspirerar och utmanar det konventionella bostadsbyggandet. Med ett konsekvent genomfört koncept, baserat på ett system av ett fåtal ”byggstenar”, skapas stor inre och yttre variation. Ett aktivt arbete med individuella planlösningar ger kvarteret 164 unika bostäder, av totalt 168. Tätt sammansatta privata takterrasser bildar ett grönt böljande taklandskap, inspirerat av Gärdets öppna fält, som förbinder byggnaden visuellt med sin omgivning. Fasaden i cederträ skriver på ett elegant sätt in sig i landskapet och ger projektet, trots sin storlek, ett småskaligt uttryck. 79&Park hanterar skickligt olika stadsmässiga sammanhang. Det undersöker vad bostaden innebär idag och visar på en intressant utveckling av det traditionella kvarteret.

Ateljébostad, Gotland

Ansvarig arkitekt: Anna Chavepayre, Collectif encore
Beställare: Privat
Övriga: Allan Wahlby, byggnadsentreprenör
Adress: Gotland

Foto: Michel Bonvin

Foto: Michel Bonvin

Juryns motivering:
Huset, en nybyggd ateljébostad på södra Gotland, har ett ovanligt, personligt uttryck. Arkitekturen skapar en mångfald av rumsliga kvaliteter såväl inomhus som utomhus. Flera av byggnadens fasader kan öppnas så att huset blir användbart från flera håll. Byggherrens önskemål om att huset ska möjliggöra ett antal specifika situationer ger en rad intressanta samband. Rummen får flera användningsmöjligheter: en del riktat även till ett publikt och kollektivt användande, andra till mer sinnliga värden. Fasaden är putsad i enlighet med regler för området. Även insidan har fått samma materialitet och kulör. I kontrast skapar en raffinerad volym i trä visuella och funktionella relationer mellan bostadens olika delar och våningsplan. Detaljerna är väl uttänkta och genomförda med stor omsorg och skicklighet. Det är resultatet av ett aktivt samarbete mellan arkitekt, byggare och beställare, vilket präglar huset och ger en taktil dimension som inspirerar.

Malmö Saluhall

Ansvarig arkitekt: Wingårdhs, arkitekt SAR/MSA Gert Wingårdh, arkitekt SAR/MSA Joakim Lyth, arkitekt SAR/MSA Maria Lyth

Beställare: Martin Karyd, Nina Karyd, Malmö Saluhall
Övriga medverkande: Ulrika Davidsson, handläggande ingenjör, Gustaf Wennerberg medverkande arkitekt, André Pihl medverkande ingenjör, Erik Holmgren medverkande ingenjör
Adress: Gibraltargatan 6, Västra hamnen, Malmö

Foto: André Phil

Foto: André Phil

Juryns motivering:
Ett tidigare övergivet godsmagasin från 1800-talet, har blivit en ny destination i ett område i utveckling. Med små medel och genom ett smart utnyttjande av en svårbyggd tomt i Malmös äldre hamnkvarter har magasinet omvandlats till en central handels- och mötesplats. Genom att respektfullt använda befintlig tegelstruktur och göra omsorgsfulla tillägg har arkitekturen skapat förutsättningar för nytt liv. Tillbyggnader samverkar med den äldre strukturen, vilket lyfter och förädlar kvaliteter på plats. Invändigt skapas generösa öppna ytor, som är lätta att ta i bruk för såväl handlare som besökare. Med ambitionen att behålla ett industriellt uttryck kompletteras tegelarkitekturen med tillägg i rosttrögt stål. En till synes oattraktiv yta, mellan tillbyggnaden och ett parkeringshus, har förvandlats till ett attraktivt uterum med promenadstråk som tillför stora stadsmässiga kvaliteter. Genom sin småskalighet, informella karaktär och starka personlighet skapar Saluhallen ett nytt viktigt socialt rum i staden.

Nya Nationalmuseum

Ansvarig arkitekt: Wingårdhs & Wikerstål arkitekter
arkitekter SAR/MSA Gert Wingårdh, Erik Wikerstål, Tengbom arkitekter
Josefin Larsson, Wingårdhs
Beställare: Statens Fastighetsverk genom projektchef Cecilia Brännvall, biträdande projektchef, arkitekt SAR/MSA Helena Thomann och projektägarföreträdare, arkitekt SAR/MSA Torun Hammar
Övriga medverkande: Stefano Mangili, handläggande arkitekt SAR/MSA, Wingårdhs, Andreas Stålberg, handläggande ingenjör, Wingårdhs, Stefan Nilsson, handläggande ingenjör, Wingårdhs, Ewa Karawajczyk, uppdragsansvarig K Sweco, Tomas Engdahl, handläggande V, BDAB, Birgitta Castenfors, ställföreträdande myndighetschef och chef för stabsavdelningen, Nationalmuseum, Helena Kåberg, intendent, Nationalmuseum, Fredrik Eriksson, projektledare, Nationalmuseum, arkitekt SAR/MSA Lenastina Andersson, Nationalmuseum, Jan Johansson, byggprojektledare, Projektbyrån, Fredrik Johansson, projektledare, Skanska.
Adress: Södra Blasieholmshamnen, Stockholm

Foto: Bruno Ehrs

Rendering: Wingårdhs

Foto: Bruno Ehrs

Juryns motivering:
I den historiska miljö som Nationalmuseum utgör blir restaureringen, med om- och tillbyggnader, ett lågmält och samtidigt kraftfullt uttryck av sin tid. Projektet är komplext och den arkitektoniska styrkan – att återställa, samordna och förenkla inom befintlig struktur – tillför interiören nya kvaliteter. Med subtila grepp tydliggörs såväl rum som rörelser genom byggnaden. Kontakten med omgivningen och mellan husets olika delar stärks, både visuellt och fysiskt. Justerade golvnivåer, ett hisstorn och nya glastak över de två befintliga innergårdarna, som nu får naturligt dagsljus, är de största förändringarna. De fint avvägda tilläggen anpassar sig till det historiska, samtidigt som de ges en nutida gestaltning. Omsorg om detaljer, materialval och ett hantverksmässigt genomförande gör att de väl skriver in sig i det äldre husets kontext. Sinnrika lösningar – konstruktiva, tekniska och akustiska – ger både funktion och dekorativ kvalitet till byggnaden som helhet.

Om juryn:

Pristagare utses av en jury, bestående av fyra ledamöter, utsedda av Sveriges Arkitekters akademi för arkitektur. Två av ledamöterna nyväljes varje år. Den äldste av de ledamöter som fullgör sitt andra år som medlem av juryn, är sammankallande.

Årets jury består av arkitekt SIR/MSA SAR/MSA Thomas Sandell (ordförande), arkitekt SAR/MSA Ewa Westermark, arkitekt SAR/MSA Johan Oscarson, arkitekt NAL Beate Holmebakk. Jurysekreterare är arkitekt SAR/MSA Tove Dumon Wallsten.

Kommentarer

Kommentarer inaktiverade.