Nominerade till Guldstolen 2019 - Sveriges Arkitekter

Hotell, butik och restaurang i Stockholm eller kulturhus i Göteborg. Någon av de fyra interiörerna kan vinna Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för årets bästa inredning. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 10 mars.

Priset delas ut varje år till en nyligen färdig inredning som har högt konstnärligt, innovativt värde och är funktionell och välgestaltad. Juryn utses av Sveriges Arkitekters akademi för inredningsarkitektur.

Här är de nominerade till 2019 års Guldstol:

Blique by Nobis, Stockholm

Blique by Nobis. Foto: Bruno Ehrs

Blique by Nobis. Foto: Bruno Ehrs

Juryns motivering:

Med lika delar respekt för arkitekturhistorien som tilltro till den egna gestaltningsförmågan har inredningsarkitekterna transformerat Sigurd Lewerentz strama lagerbyggnad från 30-talet till ett av Sveriges mest säregna hotell. Blottlagd betong möter nakna lysrör och tuschsvarta ledstänger i denna omtolkning av modernistmästarens egensinniga formspråk, en saklighet som genomsyrar allt från lobbyns millimeterprecisa sladd- och rördragningar via hissarnas brända plåt till de öppna garderobslösningarna som möjliggör för gästen att själv färgsätta de monokroma rummen med sina plagg. Takhöjden är snålt tilltagen, fönstren har många gånger karaktär av ventiler, men genom smart väggfast inredning och ett urval lätta möbelikoner förvandlas cellerna till ombonade rum i rationell skandinavisk anda. Söker gästen mer yta finns en spektakulär takterrass med utsikt över framväxande Hagastaden samt en vidsträckt lobby, snillrikt strukturerad i zoner för umgänge och arbete. Materialpaletten är genomgående reducerad, färgskalan likaså, och resultatet är en slående grafisk tydlighet som skickligt fusionerar hotellets disparat kontrasterande byggnadsdelar – verksamheten griper in även i grannfastigheterna, från 50- respektive 90-tal. En hel stadsdel – kanske till och med Lewerentz själv? – har varsamt väckts till liv.

Projektfakta:

Arkitekt: Wingårdhs. Ansvarig arkitekt: SAR/MSA Gert Wingårdh. Uppdragsledande arkitekt SIR/MSA Helena Toresson. Handläggande arkitekt: SAR/MSA Kajsa Johanson. Medverkande arkitekt: MSA Disa Reuterswärd.
Beställare: Ralf Thalén och Andreas Cavallius, Nobis.
Övriga: Sandro Catenacci, ägare Nobis AB, fastighetsägare Kungsleden, projektledning Forsen och belysning Anker & Co. Arkitekt för byggnaden Sweco.
Projektkostnad: Ej offentlig


J. Lindebergbutiken Biblioteksgatan Stockholm

J. Lindebergbutiken. Foto: Irina Boersma.

J. Lindebergbutiken. Foto: Irina Boersma.

Juryns motivering:

En sofistikerad perspektivlek suger in kunden i butiken, genom den höga, upplysta glasfasaden, uppför den breda potemkintrappan i polerad betong, hela vägen in till den exklusiva klädkammaren en trappa upp. Det är två ytterligheter som förenas – vardagen och festen, gatan och röda mattan – i en enda självsäker rörelse som väl reflekterar den sportiga elegans klädmärket vill representera. En sömlös övergång som förstärks inte minst av belysningen, helt och hållet dold i det fasta möblemanget, inga trassliga spotlightskenor tillåts obstruera. Butikens huvudsaklig ljuskälla är en exponeringsvägg i enkel kanalplast med glasfiberväv. Motsatta långsidan är utförd i vitmålad spritputs. Två ringaktade material som här hanteras lika varsamt som ädelträet i lokalens innersta gömmor och som uppvisar inredningsarkitektens totala gehör för materialens inneboende mening. Innovativt och identitetsskapande.

Projektfakta:

Arkitekt: David Thulstrup, Studio David Thulstrup.
Beställare: J. Lindeberg AB
Övriga: Carl Johan Olovsson, byggare.
Projektkostnad: Ej offentlig.


Bar Portal, Stockholm

Portal Bar. Foto: Åke E:son Lindman.

Portal Bar. Foto: Åke E:son Lindman.

Juryns motivering:

Under ett av Atlasområdets gracila entrévalv döljer sig en intim kvarterskrog stor som universum. Tre subtila nivåskillnader inbjuder till en arkitektonisk rymdresa, från informellt barhäng närmast entrén, upp-upp-upp till backanaliskt långbord, med inkilat chambre séparée däremellan. Atmosfären skiftar för varje platå, men förblir hela tiden familjär, mycket tack vare de välbekanta materialen – ek och kalksten – och det varma skenet från den specialritade pendelarmaturen i koppar – en framtida designklassiker. Dynamiken och akustiken regleras med tunga sammetsdraperier från golv till tak, men mest inbjudande och frikostig är lokalen när de tre rumsligheterna lånar rymd av varandra, när samtalssorlet tillåts bölja långt och högt och kors och tvärs genom den midnattsblåa natten. Gränserna flyter även mellan bar, matsal och kök; genom att placera sådant som vitrinskåp, vinförråd, till och med barskåp, ute bland gästerna betonas den förtroliga stämningen. Ett slukhål att förlora sig i.

Projektfakta:

Arkitekt: Claesson Koivisto Rune arkitektkontor. Ansvariga arkitekter: Projektledare Eero Koivisto, arkitekt SIR/MSA Mårten Claesson och Ola Rune. Handläggande arkitekt: Deta Koivisto Gemzell.
Beställare: Klas Lindberg, Portal.
Övriga: Byggledare Björn Lindberg och konstnär Jesper Waldersten.
Projektkostnad: 7 Mkr.


Selma Lagerlöfs center, Göteborg

Backa Kulturhus Selma. Foto: Åke E:son Lindman.

Backa Kulturhus Selma. Foto: Åke E:son Lindman.

Juryns motivering:

Med 90 procent återbrukade möbler är denna inredning onekligen ett etiskt föredöme. Men är den ett estetiskt? Det som från början sågs som en nödlösning, föranledd av budgetnedskärningar, har drivits till sin spets; inredningsarkitekterna har gjort en dygd av nödvändigheten och skapat en ”anti-inredning” som provocerar genom sin enkelhet och medvetna avsaknad av konventionella skönhetsambitioner. Projektet är en hyllning till slumpen, uppvisar en kakofoni av uttryck, och enda gemensamma nämnaren är en arg Selma-stämpel som målats på samtliga återbruksprodukter, billiga pallar som exklusiva stoppmöbler. En stämpel som bildar ett dekorativt mönster genom byggnaden, en snitslad och intresseväckande bana, men främst fyller en pedagogisk funktion genom sitt ifrågasättande av konsumtionssamhälles slit-och-släng-mentalitet. En okonstlad inredning, brokig och tillåtande, som väl speglar sin mångkulturella kontext. Början på en ny medvetenhet.

Projektfakta:

Arkitekt: White arkitekter. Ansvarig arkitekt: Inredningsarkitekt BIA Hons1 Annie Leonsson, arkitekt SIR/MSA Kristofer Jonsson och arkitekt SAR/MSA Mattias Lind.
Beställare: Göteborgslokaler Förvaltnings AB i samarbete med Göteborgs stads stadsdelsförvaltning Norra Hisingen.
Övriga: Strategisk projektledare Daniel Fager och Anna Arnqvist, Independent Interior samt Lars Zackrisson, Christian Wahlström och arkitekt MSA Jessica Kos, White arkitekter. Specialsnickeri, C&D Snickeri, Falköping.
Projektkostnad: 6 Mkr.