Nominerade Guldstolen 2014 - Sveriges Arkitekter

Ett hotell, två krogar och ett budföretag, vad har de gemensamt? Den gemensamma nämnaren är att de är nominerade till Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för bästa inredning. Juryn utgick från en gedigen lista om 46 projekt som efter en första gallring blev 15 och därefter tio innan den valde ut fyra sinsemellan olika interiörer. Alla fyra präglas av egensinniga koncept som genomförts utan kompromisser.

Vem vinnaren blir avslöjas på Arkitekturgalan, Nordens största mötesplats för arkitektur, som äger rum den 28 november. Anmäl dig här

Årets nominerade:

Foto: Åke E:son Lindman

Foto: Åke E:son Lindman

Hotell Ett Hem, Stockholm. Inredningsarkitekt: Ilse Crawford i samarbete med Landström Arkitekter. Beställare: Ett Hem.

Att gå in genom porten till Ett Hem är som att komma in i en avskild värld. Hotellet är litet och personligt: ”Med Ett Hem har inredningsarkitekten försökt besvara frågan vad det innebär att vara hemma, fast borta”, skriver juryn. Den pekar också på arkitektens ”väl utvecklade sinne för harmoniska färg- och materialkombinationer” och på urvalet av samtidskonst.

Foto: Mikael Olsson

Foto: Mikael Olsson

Restaurang SK Mat & Människor, Göteborg. Inredningsarkitekt: Fredrik Hansson A MSA, Okidoki Arkitekter. Beställare: Götaplatsgruppen Restauranger.

Restaurangen nära Götaplatsen öppnade i april i en tidigare rammakarverkstad. Trots att lokalen är allt annat än lättarbetad har arkitekterna lyckats behålla en stor del av den ursprungliga planen och detaljer från ramverksamheten. Inredningen är gediget genomförd utan att tumma på helhetskonceptet. Juryn nominerar SK Mat & Människor för att upphovsmännen ”lagt tröttsam storytelling åt sidan till förmån för lyx utan överdåd och gedigna, bekanta material som kommit till användning i oprövade sammanhang”.

Foto: Robin Hayes

Foto: Robin Hayes

Ryska Posten, budföretag i Stockholm.

Inredningsarkitekt: Leonardo Beccari A MSA. Vida arkitektkontor i samarbete med fastighetsägarens arkitekt GWSK arkitekter genom Timo Karasalo, arkitekt SAR/MSA. Beställare: Ryska Posten och Fastighets AB Stettin.

Det är inte många kontor du kan cykla direkt in i men det är möjligt på Ryska Posten. Väl inne möts du av ett mötesrum i form av glasbur intill en stor lounge med avslappnad stämning och ung prägel. Inredningsarkitekten har vänt lokalernas nackdel till fördel, säger juryn: ”En hopplöst djup lokal, som kunde ha blivit ett mörkt lager, har av arkitekterna förvandlats till en ljus och karaktärsstark lokal som fungerar som symbol för företaget.”

Foto: Åke E:son Lindman

Foto: Åke E:son Lindman

Oaxen Krog & Slip, Stockholm. Inredningsarkitekt: Agneta Pettersson SIR/MSA och Mats Fahlander SAR/MSA. Beställare: Oaxen krog.

Oaxen blev en legend som skärgårdskrog. När de la ner och på nytt öppnade verksamheten på Djurgården är de marina inslagen kvar, utan att vara övertydliga. Det är maten som måltidsupplevelse som står i centrum både i den avslappnade Slipen och den mer formella matsalen. ”Gestaltningen är tydlig och har blivit välgörande kontrastrik tack vare en väl avvägd balans mellan råa och bearbetade material”, skriver juryn.

Juryn 2014 består av arkitekt SAR/MSA, SIR/MSA Åsa Haremst, arkitekt I/MSA Helena Allard, konstnär Sirkka Lehtonen, journalist Daniel Golling och arkitekt SIR/MSA Anna Wallerstedt Öberg.

Vill du veta mer? Kontakta presschef Elisabet Näslund, tel 076-1367733. Bilderna är högupplösta går att förstora och laddas ner genom att klicka på dem. De får användas i redaktionella sammanhang med angivande av upphovsman.