Léonie Geisendorf har avlidit - Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

Den internationellt erkända arkitekten Léonie ”Lola” Geisendorf har gått bort. Den 17 mars somnade hon in fridfullt i sin bostad i Paris. Hon skulle fylla 102 år om några veckor och har varit en förebild för flera generationer svenska arkitekter. Léonie Geisendorf var hedersmedlem i Sveriges Arkitekter.

Foto Léonie Geisendorf i sin Karman Ghia i veteranbilsrally på Gärdet 1990. Foto Charlie Gullström.

Foto Léonie Geisendorf i sin Karman Ghia i veteranbilsrally på Gärdet 1990. Foto Charlie Gullström.

 

Tillsammans med sin man, schweizaren Charles-Edouard Geisendorf, öppnade hon kontor i Stockholm 1950. Arkitektkontoret uppmärksammades redan i slutet av 1950-talet för sin uttrycksfulla och omsorgsfulla hantering av obehandlad betong. Entréhallen i S:t Görans gymnasium är ett gott exempel liksom Villa Delin i Djursholm. I båda fallen en stark tredimensionell rumsupplevelse och en särskild ljusföring som helt enkelt ger varma och soliga interiörer – av rå betong.

Förstlingsverket Villa Ranängen i Djursholm från 1950 är unikt ur såväl kulturhistoriskt som arkitekturhistoriskt perspektiv och bör bevaras för eftervärlden, menar arkitekturhistorikern Fredric Bedoire och forskaren Charlie Gullström, som har uttalat sig i överklagandet av ett pågående bygglovsärende, föranlett av att nuvarande ägare önskat genomföra en tillbyggnad. Mästerverket som kontoret arbetade med i 13 år, Katolska kyrkan i Kungsträdgården, blev tyvärr aldrig byggt.

Man kan undra varför det inte blivit fler märkesbyggnader i Stockholms stad. Var Lola Geisendorf för tuff, för odiplomatisk, gjorde hon sig omöjlig? Eller var det kanske så att Sverige vid tiden inte var moget för Geisendorfs uttrycksfulla arkitektur?

Inför 100-årsjubileeet 2014 uppmärksammades Léonie Geisendorfs arkitektur i en utställning på Arkitektur och Designcentrum i Stockholm (Arkdes). Arkdes kommer inom kort arkivera helheten av Geisendorfs verk och härmed tillgängliggöra hennes bidra för allmänheten.

Charlie Gullström, arkitekt SAR/MSA, tekn dr vid KTH Arkitektur och internationell auktoritet på Léonie Geisendorfs arkitektur.