Färgsättning för arkitekter

Öka din medvetenhet om färg och ljus. Med rikt bildsatta föreläsningar får du nya angreppssätt och metoder för färgsättning. Du kommer garanterat att se nya nyanser efter att ha gått den här kursen.

Hur gör du när du väljer nyanser i ditt arbete som arkitekt? Hur stort är ditt färgförråd? Vill du behärska uppgiften bättre? Bli modigare? Utöka din färgpalett? Upplevelsen av atmosfär i en miljö är omedelbar och omedveten. Som arkitekt vill man kunna skapa en önskad atmosfär och då behövs kunskap och medvetenhet om färg och ljus.

Innehåll

Varje tillfälle innehåller flera föreläsningar med utrymme för diskussion och utbyte av erfarenheter. För att förankra nya insikter ges övningar och hemuppgifter. En aktuell ordlista hör till varje tillfälle. Kursen kommer att orientera i och beröra tillämpning av färgsättning i specifika miljöer som kontor, skola, vård och kommersiella miljöer. Det är också möjligt att välja eget projekt som övning och exempel i kursen.

Jag lägger fokus på ord och begrepp för färg som jag tycker att vi saknar och som jag menar är nödvändigt för att kunna både prata och tänka om färg som professionell. Sedan tar jag upp färg i relation till olika fenomen som ljus, luft, material, storlek liksom kulturskillnader och färgsättning ur ett arkitekturhistoriskt perspektiv. Giltigt för färgsättning i alla sammanhang! Färger i relation till naturen är också ett närvarande tema.

 Kursledare Marie Dreiman

Kursen består av tre tillfällen med olika teman:

Del 1 – Färg som material och upplevelse

 • Se och uppleva färg
 • Materialitet
 • Beskriva färg/Språk för färg
 • Vanliga och ovanliga färger
 • Färg, minne och associationer

Del 2– Färg, ljus och rum

 • Ljussättning med färg
 • Färg- och ljusfenomen
 • Kontrast- och tillgänglighetsfärgsättning
 • Vitt och luftigt?
 • Färgrikedom

Del 3 – Färg och rumsgestaltning

 • Konsten att färgsätta luft
 • Estetik och kulturtraditioner
 • Färg som attraktion
 • Mönsterverkan och komposition
 • Dramaturgi

Vem får gå?

Kursen vänder sig till medlemmar i Sveriges Arkitekter, inklusive medlemmar i Företagarservice. Ingen förkunskap krävs. Max 16 deltagare på grund av coronapandemin.

Det här får du

Under tre kvällar utvecklar du olika perspektiv på att se och hantera färg. Rikt bildsatta föreläsningar inspirerar och exemplifierar fakta och konkreta erfarenheter. Du får tillgång till nya angreppssätt och metoder för färgsättning men även en utökad vokabulär för att prata om färg. Efter genomförd kurs kommer du garanterat att se nya nyanser!

Upplägg

Kursen hålls under tre halvdagar på kvällstid, klockan 15–19 med start den 14 september. Resterande tillfällen är den 28 september och 12 oktober.

Om föreläsaren

Marie Dreiman. Foto: Annareet Gillblad.
Marie Dreiman. Foto: Annareet Gillblad.

Marie Dreiman är inredningsarkitekt SIR/MSA samt textildesigner MFA verksam i Filter Studio. Hon har lång erfarenhet av färgsättning, konceptutveckling och gestaltningsansvar som inredningsarkitekt inom inredning och arkitektur. Bland genomförda uppdrag ingår kontor, skolor, restauranger, kommersiella miljöer, kulturbyggnader liksom exteriör färgsättning. Som exempel kan nämnas Bayers nya huvudkontor, Medborgarhuset/Forsgrenska badet, publika ytor för bokförlaget Natur & Kultur och Quality Globe Arena Hotel.

Anmälan/villkor

I kursavgiften ingår en ljushetsmätare som används i kursen (värde 450 kr). Anmälan är bindande. Vid avanmälan 30 dagar före kursstart återbetalas 80 procent av kursavgiften. Vid avanmälan mindre än 30 dagar före kursstart återbetalas kursavgiften om ersättare fyller platsen, annars debiteras kursavgiften.

Relaterade kurser

Visa alla kurser
Utbildning i ABK 09 för arkitekter (digital)
Kurs

Utbildning i ABK 09 för arkitekter (digital)

BQ’s webbaserade utbildning i ABK 09 är en casebaserad digital utbildning speciellt framtagen för arkitekter och tekniska konsulter.

Datum::Digital – starta när du vill
Lär dig miljöberäkna
Kurs

Lär dig miljöberäkna

Uppdatera dig på miljöberäkningsverktyg inför kommande lagen om klimatdeklarationer. I samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet erbjuder Sveriges Arkitekter nu en medlemsrabatt på 20 procent.

Datum::
Detaljens betydelse – trä
Kurs

Detaljens betydelse – trä

Trä är ett tidlöst material som har blivit väldigt intressant och uppmärksammat under de senaste åren. Kursen fokuserar på materialet trä både som ett spännande alternativ för byggnadsstomme av reglar, limträ eller KL-skivor, men också som ett material för fasader.

Datum::