Färgsättning för arkitekter

Öka din kunskap om färg och ljus. Med rikt bildsatta föreläsningar, genom övningar och erfarenhetsutbyte får du nya angreppssätt och metoder för färgsättning. Du kommer garanterat att se nya nyanser efter den här kursen.

Hur gör du när du väljer nyanser i ditt arbete som arkitekt? Hur stor är din färgpalett? Vill du behärska uppgiften bättre? Bli modigare?

Upplevelsen av atmosfär i en miljö är omedelbar och omedveten. Som arkitekt vill man kunna skapa en önskad atmosfär och då behövs kunskap om färg och ljus. Och ett användbart språk för färg.

Innehåll

Varje tillfälle innehåller flera föreläsningar med utrymme för diskussion och utbyte av erfarenheter. För att förankra nya insikter ges övningar och hemuppgifter. En ordlista hör till varje tillfälle. Kursen orienterar i färgsättning i olika typer av miljöer och tar även upp tillgänglighetsfärgsättning. Det är också möjligt att välja ett eget projekt som övning i kursen.

Jag lägger fokus på ord och begrepp för färg som jag tycker att vi saknar och som jag menar är nödvändiga för att kunna både prata och tänka om färg som professionell. Kursen tar upp färg i relation till olika fenomen som ljus, luft, material, storlek liksom kulturskillnader och färgsättning ur ett arkitekturhistoriskt perspektiv. Giltigt för färgsättning i alla sammanhang! Färger i relation till naturen är också ett närvarande tema.

 Kursledare Marie Dreiman

Kursen består av tre tillfällen med olika teman:

Del 1 – 26 april kl 14–18  

Färg som material och upplevelse

 • Se och uppleva färg
 • Materialitet
 • Beskriva färg/Språk för färg
 • Vanliga och ovanliga färger
 • Färg, minne och associationer

Del 2 – 3 maj kl 14–18 

Färg, ljus och rum

 • Ljussättning med färg
 • Färg- och ljusfenomen
 • Kontrast- och tillgänglighetsfärgsättning
 • Vitt och luftigt?
 • Färgrikedom

Del 3 – 17 maj kl 14–18

Färg och rumsgestaltning

 • Konsten att färgsätta luft
 • Estetik och kulturtraditioner
 • Färg som attraktion
 • Mönsterverkan och komposition
 • Dramaturgi

Vem får gå?

Kursen vänder sig till medlemmar i Sveriges Arkitekter, inklusive medlemmar i Företagarservice. Ingen förkunskap krävs.

Det här får du

Under tre kvällar utvecklar du olika perspektiv på att se och hantera färg. Rikt bildsatta föreläsningar inspirerar och exemplifierar fakta och konkreta erfarenheter. Du får tillgång till nya angreppssätt och metoder för färgsättning men även en utökad vokabulär för att prata om färg. Efter genomförd kurs kommer du garanterat att se nya nyanser!

Upplägg

Kursen hålls under tre halvdagar på eftermiddagar, klockan 14–18 med start den 26 april. Resterande tillfällen är den 3 maj och 17 maj.

Om föreläsaren

Marie Dreiman. Foto: Annareet Gillblad.
Marie Dreiman. Foto: Annareet Gillblad.

Marie Dreiman är inredningsarkitekt SIR/MSA samt textildesigner MFA verksam i Filter Studio i Stockholm. Hon har lång erfarenhet av färgsättning, konceptutveckling och gestaltningsansvar som inredningsarkitekt inom inredning och arkitektur. Bland uppdragen ingår kontor, skolor, restauranger, kommersiella miljöer, kulturbyggnader liksom exteriör färgsättning. Som exempel kan nämnas Forsgrenska badet/Medborgarhuset, kontor för Bayer, Dell, IBM och publika ytor för bokförlaget Natur & Kultur.

Anmälan/villkor

I kursavgiften ingår en ljushetsmätare som används i kursen (värde 450 kr). Anmälan är bindande. Vid avanmälan 30 dagar före kursstart återbetalas 80 procent av kursavgiften. Vid avanmälan mindre än 30 dagar före kursstart återbetalas kursavgiften om ersättare fyller platsen, annars debiteras kursavgiften.

Relaterade kurser

Visa alla kurser
Steget till eget
Kurs

Steget till eget

Många drömmer att någon gång i yrkeslivet prova på att vara egen företagare. Det här är en utbildning för dig som vill veta vad som är viktigt att ha koll på innan du tar steget till eget.

Datum::Digital – gå när du vill!
Steg 3 – Arkitektens ledarskap
Kurs

Steg 3 – Arkitektens ledarskap

Sveriges Arkitekter är den kursarrangör som har bäst kunskap om arkitekter, arkitektföretagen och de speciella förutsättningar som gäller för hela branschen. Därför kan vi erbjuda en skräddarsydd ledarskapsutbildning till dig som är chef, ledare eller blivande ledare inom arkitektkåren.

Datum::9 mars – jan 2023
Steg 2 – Kommunikation och affärskunskap
Kurs

Steg 2 – Kommunikation och affärskunskap

Programmet vänder sig till arkitekter som i takt mer ökat ansvar i projekt vill vässa kunskaper kring kommunikation och affärsutveckling – två framträdande sidor av en mer senior roll.

Datum::Steg 2 – HT 2022
Anmälan är stängd