Färgsättning för arkitekter

Öka din kunskap om färg och ljus. Med rikt bildsatta föreläsningar, genom övningar och erfarenhetsutbyte får du nya angreppssätt och metoder för färgsättning. Du kommer garanterat att se och använda nya nyanser efter den här kursen.

Hur gör du när du väljer färger i ditt arbete som arkitekt? Hur stor är din färgpalett? Vill du behärska uppgiften bättre? Bli modigare?

Upplevelsen av atmosfär i en miljö är omedelbar och omedveten. Som arkitekt vill man kunna skapa en önskad atmosfär och då behövs kunskap om färg och ljus. Och ett användbart språk för att kunna kommunicera.

Innehåll

Varje kurstillfälle innehåller flera bildrika föreläsningar med utrymme för diskussion och utbyte av erfarenheter. För att förankra nya insikter ges övningar och hemuppgifter. En ordlista hör till varje delmoment. Kursen orienterar i färgsättning i olika typer av miljöer och tar även upp tillgänglighets- och exteriör färgsättning. Det är också möjligt att välja ett eget projekt som övning i kursen.

Momentet med exteriör färgsättning blir en föreläsning som en konklusion av hur man kan tillämpa det som kursen dittills tagit upp även på fasad. Och vad som specifikt skiljer sig från interiör färgsättning när det gäller val av nyanser. Traditionell och samtida färgsättning. Vad ’får’ man göra? Vad blir bra?

Det kommer att vara möjligt att stanna kvar i lokalen efter kurstid och jobba vidare med övningen efter kurstid den första dagen. Uppgiften som skickas ut i förväg kan du själv välja hur omfattande du vill göra den.

Jag lägger fokus på ord och begrepp för färg som jag tycker att vi saknar och som jag menar är nödvändiga för att kunna både prata och tänka om färg som professionell. Kursen tar upp färg i relation till olika fenomen som ljus, luft, material, storlek liksom kulturskillnader och färgsättning ur ett arkitekturhistoriskt perspektiv. Giltigt för färgsättning i alla sammanhang! Färger i relation till naturen är också ett närvarande tema.

 Kursledare Marie Dreiman

Upplägg:

Dag 1 – 18 april kl 10–17 

Förmiddag

  • Färg som material och upplevelse
  • Ord för färg

Eftermiddag

  • Färgkomposition
  • Färg, ljus och rum

Dag 2 – 19 april kl 9–16 

Förmiddag

  • Färg och rumsgestaltning

Eftermiddag

  • Exteriör färgsättning

Vem får gå?

Kursen vänder sig till medlemmar i Sveriges Arkitekter, inklusive medlemmar i Företagarservice. Ingen förkunskap krävs.

Det här får du

Under två dagar utvecklar du olika perspektiv på att se och hantera färg. Rikt bildsatta föreläsningar inspirerar och exemplifierar fakta och konkreta erfarenheter. Du får tillgång till nya angreppssätt och metoder för färgsättning men även en utökad vokabulär för att prata om färg. Efter genomförd kurs kommer du garanterat att se nya nyanser!

Om föreläsaren

Marie Dreiman. Foto: Annareet Gillblad.
Marie Dreiman. Foto: Annareet Gillblad.

Marie Dreiman är inredningsarkitekt SIR/MSA samt textildesigner MFA verksam i Filter Studio i Stockholm. Hon har lång erfarenhet av färgsättning, konceptutveckling och gestaltningsansvar som inredningsarkitekt inom inredning och arkitektur. Bland uppdragen ingår kontor, skolor, restauranger, kommersiella miljöer, kulturbyggnader liksom exteriör färgsättning. Som exempel kan nämnas Forsgrenska badet/Medborgarhuset, kontor för Bayer, Dell, IBM och publika ytor för bokförlaget Natur & Kultur.

Anmälan/villkor

I kursavgiften ingår en ljushetsmätare som används i kursen (värde 450 kr). Anmälan är bindande. Vid avanmälan 30 dagar före kursstart återbetalas 80 procent av kursavgiften. Vid avanmälan mindre än 30 dagar före kursstart återbetalas kursavgiften om ersättare fyller platsen, annars debiteras kursavgiften.

Relaterade kurser

Visa alla kurser
Försäljning för arkitekter
Webbutbildning

Försäljning för arkitekter

Sveriges Arkitekter erbjuder en webbaserad kurs i försäljning för dig som vill vässa din förmåga att sälja in arkitekttjänster.

Datum::Digital – gå när du vill!
En introduktion till projektering
Webbutbildning

En introduktion till projektering

Sveriges Arkitekter erbjuder en webbaserad kurs i projektering för dig som vill bli trygg i byggprocessens skeden från tidig skiss fram till genomförande.

Datum::Digital – gå när du vill!
Steget till eget
Webbutbildning

Steget till eget

Många drömmer att någon gång i yrkeslivet prova på att vara egen företagare. Det här är en utbildning för dig som vill veta vad som är viktigt att ha koll på innan du tar steget till eget.

Datum::Digital – gå när du vill!