Kasper Salin-priset 2011 - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

Vid Triangelns köpcentrum har den nya tågtunneln genom centrala Malmö fått en mellanstation där de resandes upplevelser tagits till utgångspunkt för gestaltningen. En genomtänkt ljusgestaltning, formstarka glaskupoler, kongenial konstnärlig utsmyckning och en både stilsäker och generell monumentalitet befäster stationen som mötesplats och bekräftar resandets betydelse för stadsutvecklingen.

”Station Triangeln i Malmö tilldelas Kasper Salin-priset 2011 för ett ovanligt konsekvent genomförande av en tydlig och insiktsfull arkitektonisk idé. I en storskalig infrastrukturs möte med staden skapas en ny typ av rum och ljusflöden som underlättar möten mellan människor.”

– ur juryomdömet.

Station Triangeln i Malmö

Station Triangeln i Malmö

Station Triangeln i Malmö

Arkitekt: Sweco Architects AB och KHR AS arkitekter genom Lars Lindahl och designansvarig Nille Juul-Sørensen tillsammans med Lise Lind. Handläggande var arkitekt Cecilia Spannel samt arkitekterna SAR/MSA Per Kinn och Anders Öreberg, Mikael Lassen, Lars Nilsson, Boris Kildetoft och Karin Bellander samt arkitekt MSA Charlotta Öhlin, arkitekterna Kristian Winther och Janus Rostock.
Beställare: CTP (Citytunnelprojektet samägt av dåvarande Banverket, nu Trafikverket, och Malmö stad) genom projektledare Örjan Larsson och delprojektledare Patrik Magnusson från Trafikverket. Malmö Stad genom Ilmar Reepalu och arkitekt SAR/MSA Wolfgang Liepack, projektledare hos Gatukontoret.
Entreprenör: NCC (byggnad), Skandinaviska glassystem (entrébyggnader i glas), MCG (Malmö Citytunnel Group) (tunnelbygge) bestående av ab Bilfinger & Berger, Pihl & Søn och Per Arsleff.
Konsulter: Konstruktion: Sweco Structures AB genom Jan Nordh; Konstruktion (entrébyggnader i glas) av Arup and Partners, Storbritannien, genom Nille Juul-Sørensen. VVS: Sweco Systems AB genom Thore Wiberg. El: Sweco Systems AB genom Steen Hansen. Akustik: av Cowi, Köpenhamn, genom Jørgen Vasehus Madsen. Belysning: Bartenbach Lichtlabor, Österrike, genom Robert Müller. Konstnärlig utsmyckning: Christian Partos (stationsrummet) och Gunilla Klingberg (uppgångar). Landskap: Malmö stad (omgivande mark).

Övriga nominerade

Studio på Furillen av AQ arkitekter. Beställare var Michano AB.
Kursgård på Ekskäret av Landström arkitekter. Beställare var Stiftelsen Ekskäret.
Skogssauna av Meter arkitektur. Beställare var Linda och Pekka Seitola.

Jury

Hans Murman
Christer Larsson
Helle Juul
Leif Brodersen