Nyfiken på Iggy och Tolv hus i Malmö?

Seniorarkitekterna inbjuder till visning onsdagen den 29 mars. Arkitekten och byggherren Cord Siegel guidar i det omtalade och prisade hyreshuset Iggy beläget i Sorgenfri, Malmö.

Vi träffas kl 10.30 vid torget Spiggans plats, framför Iggy.Därefter eventuell lunch på egen hand. Lunchställen i närheten är suhsirestaurangen Sugoi eller husmanskost-restaurangen Nya kryddan.

Efter lunch träffar vi sedan Björn Förstberg som berättar om radhusområdet Tolv hus i Sorgenfri, Malmö, nominerat till Kasper Salin-priset 2022. Vi träffas 13.00 i korsningen Spiggansgatan/Celsiusgatan.

Projektet Iggy omfattar 69 hyreslägenheter som var inflyttningsklara 2020, samt gemensamma utrymmen som bastu med tillhörande takterrass, gästlägenhet och stor cykelverkstad. Man har mobilitetsfokus på både cykling och promenad, medan egen bil bortprioriterats. Tanken är att man ska kunna dela allt som är för stort, för dyrt eller för oekologiskt att ha själv. Förutom att spara resurser finns här en tanke på social gemenskap. Läs mer på siegel.nu.

År 2022 fick Cord Siegel motta Malmö skönhetsråds pris för projektet:
”Likt en punkare i vår tid banar Cord Siegel nya vägar för att lyckas med sina platsspecifika arkitektoniska gestaltningar, senast Iggy-huset i Sorgenfri. Hans livsbejakande arkitektur med hög hållbarhetsambition bidrar till sociala möten och urban puls. Hans nydanande, oftast praktiskt mobila lösningar, tillskott av grön konst och inkluderande gaturum lyfter Malmö som nu- och framtida stad.”

Tolv Hus omfattar tolv radhus, fördelade på tre byggnadsvolymer, beläget i Sorgenfri. Arkitektkontoret har fungerat som byggherre i egen regi. Läs mer på Förstberg Lings webbplats.

Kasper Sahlin juryn 2023 skriver:
”Genom ett robust och enkelt ramverk skapar projektet utrymme för stor variation och rikedom inom detsamma. Det är uppfinningsrikt och intresseväckande i stort och smått – från material och detalj till funktion…Byggnaderna är uppförda i synlig stomme av trä. Det präglar interiören tillsammans med innovativa val som ihåligt tunntegel, vilket lämnats obehandlat. Utvändigt har radhusen klätts med en beständig väderkappa i ett vackert tegel.”

Programansvariga: Kerstin Nilermark och Margaretha Nilsson.

Relaterade evenemang

Visa alla evenemang
Studiebesök och AW i Ulleråker
Sveriges Arkitekter Uppsala

Studiebesök och AW i Ulleråker

Sveriges Arkitekter Uppsala välkomnar medlemmar på sommarträff i Ulleråker.

Datum::
Nycklar till framtiden – för nyexade (digitalt)
Event

Nycklar till framtiden – för nyexade (digitalt)

Välkommen till en träff för dig som är medlem i Sveriges Arkitekter och snart tar eller precis har tagit examen, kandidat eller master.

Datum::
A-VISIT med picknick
Sveriges Arkitekter Västra Götaland

A-VISIT med picknick

Som ett sista hurra innan semestertider bjuder Sveriges Arkitekter Västra Götaland in till A-visit i Jubileumsparken och Frihamnsbadet.

Datum::