Bostadspriset 2009 - Sveriges Arkitekter

För ett projekt som övertygande behandlar många av boendets aspekter. Böljan 4 har medvetet utformats i relation såväl till den omgivande stadsmiljön som till nutidens växlande familjesituationer. Byggnaden speglar en ny syn på hur ett boende kan gestaltas med öppenhet, ge utrymme för olika sätt att leva och på så sätt stärka stadens långsiktiga hållbarhet.

Längs en huvudgata i Hammarby Sjöstad sträcker sig ett grönskimrande kvarter vars band av balkonger signalerar en bred kontaktyta mellan stad och bostad.

I den enskilda lägenheten är inte mycket givet; den väl gestaltade kärnan, med strategiskt placerad köksinredning, badrum och förvaringsenheter, lämnar i övrigt fritt att välja hur rummen disponeras. Med sin stora flexibilitet är bostäderna samtidigt yteffektiva, ljusa och har god tillgänglighet. Fasadernas dekorativa anslag är utfört med lätt hand och bidrar till intrycket av ett bostadskvarter fullt av liv.

– Juryns motivering

Kv Böljan balkonger. Fotograf: Mathias Nero.

Kv Böljan balkonger.
Fotograf: Mathias Nero.

Kvarteret Böljan 4 i Stockholm

Arkitekt: Kod arkitekter genom arkitekt SAR/MSA Åsa Kallstenius och arkitekt MSA Sanna Hederus (ansvariga arkitekter). Medverkande arkitekter: Helena Wessberg, Karin Arnberg, Mattias Litström, Lukas Narvaja, Emma Jonsteg och Lotten Ceder.
Beställare: Riksbyggen.
Entreprenör: Peab Bostad.

Övriga nominerade

Urbana Villor i Malmö av Cord Siegel och MSA Pontus Åqvist med beställaren Bostadsrättsföreningen Urbana Villor.
Eriksbergsterrassen i Göteborg av Malmström & Edström arkitektkontor med beställaren Riksbyggen.

Jury 2009

Peter Erséus
Vanja Knocke
Petter Lodmark


Urbana Villor i Malmö av Cord Siegel, Pontus Åqvist och Karin Larsson tilldelades Kasper Salin-priset 2009.