Vinnare Kasper Salin-priset 2008

Kalmar konstmuseum, vinnare av Kasper Salin-priset 2008.

Kalmar kommun anordnade en allmän tävling om ett nytt konstmuseum i stadsparken. Tävlingen vanns av Tham & Videgård Hansson vars projekt med en stor svart låda placerad på högkant i Kalmar stadspark mellan en äldre låg byggnad och parkens höga träd nu står färdigbyggd.

Kalmar konstmuseum Foto: Åke E:son Lindman

En stor svart låda har placerats på högkant i Kalmar stadspark mellan en äldre låg byggnad och parkens höga träd. Den är knappt synlig och de blanka svarta skivorna på dess yta ger ljusa stråk av blänk mellan träden.

Ur juryns motivering

Juryns motivering

“En djärv, genial och oväntad placering av ett konstmuseum i Kalmar stadspark. Den stora byggnadsvolymen anas med sina ljusblänk bland parkens träd. Det inre är välkomnande och vackert. De släta, ljusa betongytorna och stendetaljerna lyfter fram konsten som här visas. En plats för både ro och eftertanke.

En stor svart låda har placerats på högkant i Kalmar stadspark mellan en äldre låg byggnad och parkens höga träd. Den är knappt synlig och de blanka svarta skivorna på dess yta ger ljusa stråk av blänk mellan träden.

I lådan ryms flera möjligheter att visa konst. Staplade på varandra är en verkstad för barnens skapande i direktkontakt med parken, ett mörkt rum i anslutning till en utställningshall med utsikt mot hamninloppet och en ateljé med takljus. Trappan som leder besökaren upp genom lådan har fått en ljus och öppen form som ger bra kontakt mellan utställningsrummen. Lådan är byggd av betong vars ytor är sköna och släta för handen och ger en självklar bakgrund till den konst som visas upp.”

Arkitekt: Tham & Videgård Hansson arkitekter genom ansvariga arkitekter Bolle Tham och Martin Videgård Hansson, arkitekter MSA, handläggande arkitekt Lukas Thiel, arkitekt MSA samt medverkande arkitekter Tove Belfrage, arkitekt MSA, Johan Björkholm, inredningsarkitekt MSA samt Erik Wåhlström.
Beställare: Kalmar kommun genom projektledare Sune Johansson och Kalmar Konstförening genom museichef Klas Börjesson.
Entreprenör: Skanska genom Sven Odlingsson, Roland Persson och Ola Lindgren.

Övriga nominerade

  • Fritidshus Ygne på Gotland av Sandell Sandberg. Beställare var Nocturne fastigheter AB.
  • Kontorshus för RAÄ och Riksutställningar i Visby av Johan Celsing arkitektkontor AB. Beställare var RBS Nordisk Renting.

Jury

  • Ingela Lindh
  • Lene Tranberg
  • Elizabeth Hatz
  • Gert Wingårdh