Nominerad Kasper Salin-priset 2012

Naturreservat nomineras till prestigefyllt pris

Naturum Tåkern i Ödeshög var en av tre nominerade till Kasper Salin-priset 2012.

Juryns motivering

Uppgiften att tillgängliggöra naturreservat i Sverige har kommit att utvecklas till en av få byggnadsuppgifter där arkitekturen även tillåts vara en attraktion i sig.

Naturum Tåkern visar att detta kan ske utan att arkitekturen tar över och konkurrerar med naturupplevelsen. Tack vare ett enkelt och säkert genomfört historiserande grepp smälter byggnaderna väl in på platsen samtidigt som de har en distinkt egen och modern identitet.

På en slingrande gångväg bryter besökarna genom strandskogen och kommer fram till Tåkerns fria rymd. Där ligger tre skarpt skurna byggnader ledigt utplacerade vid kanten av vassruggarna, en för utställning, en till förråd och en för fågelskådning. Landskapet är oberarbetat med tillgängliggjort.

Vassen har använts som taktäckning och även dragits ner över ytterväggarna. Det är som om byggnaderna sökt skydd. Inga fasader stör lugnet kring sjön. Med tydliga snitt diagonalt genom rätblocken får byggnadsvolymerna en abstrakt karaktär. Det ger dem ett informellt och ledigt uttryck som är tillåtande för de olika funktionerna samtidigt som de binds samman till en helhet.

Med en inglasad taknock har utställningsbyggnaden fått tillgång till ett överljus som utnyttjas av den permanenta utställningen för att illustrera fåglarnas liv kring sjön. Samtidigt ger det utställningsrummet med dess oregelbundna och livliga geometri en tydlig vertikal riktning och känsla av rymd.

Hela anläggningen präglas av glädjen i att hitta nya former för ett uråldrigt material. Den utstrålar ett genuint intresse för uppgiften att bidra till en ökad förståelse för naturens ekologi och en både socialt och ekologiskt hållbar arkitektur.

Fler nominerade till Kasper Salin-priset

Visa alla vinnare och nominerade
Domkyrkoforum – vinnare Kasper Salin-priset 2012
Vinnare 2012
Kasper Salin-priset

Domkyrkoforum – vinnare Kasper Salin-priset 2012

Carmen Izquierdo arkitektkontor AB
Domkyrkoforum i Lund, vinnare av Kasper Salin-priset 2012.
Kyrka i Stockholm nomineras till arkitekturpris
Kasper Salin-priset

Kyrka i Stockholm nomineras till arkitekturpris

Johan Celsing Arkitektkontor AB
Årsta kyrka i Stockholm var en av tre nominerade till Kasper Salin-priset 2012.