Vinnare av Kasper Salin-priset 1987
Vinnare 1987
Vinnare Kasper Salin-priset 1987

Kulturhus vann prestigefyllt pris

Kulturhuset i Leksand, vinnare av Kasper Salin-priset 1987.

Juryns motivering

Kulturhuset har fått ett vackert och lättillgängligt läge mel­lan Kyrkallén och älvbrinken i det traditionsrika området kring Leksands kyrka. Byggnaden är inpassad i landskapet och den om­givande bebyggelsen på ett övertygande sätt. Från gatan når man husets inbjudande entre och kommer in i vackra rum, där lugn och eftertanke får råda i rummens samspel med älvlandskapet bort mot kyrkan.

Kulturhuset kompletterar tätbebyggelsen i Leksands centrum, men det har samtidigt fått en egen och tydlig identitet. Fasaderna med faluröd träpanel och ljusa snickerier anknyter till land­ skapets traditionella byggnadsskick från de senaste två seklen, Den fria volymbehandlingen och den uttrycksfulla detaljbearbet­ningen gör Kulturhuset till ett aktuellt och levande konstverk.
Byggnadens inre har vackra rumssamband med intim och vänlig karaktär. Särskilt utmärker sig biblioteket, där en pelarburen lanternin bidrar till att skapa ett vackert rum. Arbetslokaler­na i byggnaden är utformade med känsla och omtanke.