Guldstolen 2012

No Picnic – vinnare Guldstolen 2012

Guldstolen 2012 tilldelades No Picnics kontor för dess oväntade interiöra element vars trompe l’oeil-effekt bjuder på en upplevelse i gränslandet mellan konst och arkitektur.

Juryns motivering

I det kulturskyddade ”Stallets” ursprungliga gymnastiksal har arkitekterna genom att konstruera en skir aluminiumvägg längs rummets mittaxel lyckats återskapa upplevelsen av en hel sal.

Bakom en polerad spegelvägg på rummets ena kortsida döljs en befintlig mezzaninkonstruktion som tidigare stympat rumsupplevelsen. Innanför mittaxelns aluminiumhinna ligger mötesrum med stora glasrutor mot salen. Glasets plana reflektion ligger i samma liv som metallens spegling, på ett sätt som gör att glaset ibland uppfattas som speglande och metallen som transparent – väggen både finns och försvinner. Den är skarpskuren, iögonfallande, kalejdoskopisk och förvillande. Samtidigt står den tillbaka inför huvudnumret: salens ljus, dess rymd och den gamla byggnadens okonstlade redovisning av material, konstruktion, skavanker och förfluten tid.

Greppets och utformningens enkla genialitet stärker No Picnics varumärke som en av världens största oberoende designkonsulter. Det är toppmodernt.