ArkDes och framtiden - Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

Tobias Olsson—11 aug 2014

Länge har det har stormat kring Arkitektur- och designcentrum. Regeringen har uppenbarligen velat snurra på verksamheten utan att få eftersökt effekt. Därför sades upp överintendent Lena Rahoult upp i förtid och Kerstin Brunnberg, ett tungt namn som ordförande för Sveriges Kulturråd, kliver in för att styra skutan fram till mars 2015.

Att ArkDes har ett viktigt uppdrag är nog alla överens om. Att dess nya myndighetsinstruktion från 2013 är spännande likaså. Men att ArkDes är det optimala sättet att vid sidan av arkitekturen även ha hand om form- och designfrågorna, där går meningarna isär. Den här frågan går längre tillbaka än till Arkitekturmuseets förändrade uppdrag som sedan resulterade i skapandet av ArkDes.

Ingenting skvallrar om regeringens eventuella intentioner att göra om ArkDes, men kulturministern berättar att departementet diskuterat möjligheten att slå samman ArkDes och Moderna Museet.

Det finns några tänkbara scenarier. Det första är att ArkDes får vara kvar i sin nuvarande form men med ny överintendent och finslipat uppdrag samt möjligtvis en ny intern organisation efter att Brunnberg har gjort sitt. Det andra är att hela ArkDes och dess uppdrag går upp i Moderna – en slags MoMA-lösning. Något av dessa är mest sannolikt.

Ett tredje scenario är att form och design lämnar ArkDes och flyttas till antingen Nationalmuseet, Moderna eller ett nytt museum och att arkitekturen får vara kvar på ArkDes som då återigen blir ett mer renodlat arkitekturmuseum. Ett fjärde kan vara att form och design flyttar till Nationalmuseum eller annat nytt museum, att arkitekturen flyttar in hos Moderna och ArkDes försvinner.

Vilket det än blir är det oerhört viktigt för Sveriges Arkitekter att arkitekturen kommer till sin rätt. Intresset för arkitektur är stort. Hur vi formar våra städer är en av våra största och viktigaste framtidsfrågor. Det är smashläge för ArkDes verksamhet, men ändå verkar de inte kunna få till den där smashen. Förändringar tar alltid längre tid än vad en själv vill, men något verkar fela. Jag vill ändå lyfta fram Erskine-appen, Lola-utställningen och inte minst den nu aktuella Cykelutställningen som steg i rätt riktning.

Så fort det blev officiellt att Lena Rahoult fick lämna ArkDes så har förbundet haft kontakt med ArkDes och kulturdepartementet. Vi har ett möte med ansvarig tjänsteperson på kulturdepartementet direkt efter semesterns slut. Vi har begärt ett möte för att få mer information och för att diskutera hur arkitekturen kan stärkas i denna eventuella omgörning av ArkDes. Sveriges Arkitekter och ArkDes har som de flesta av er säkert känner till en lång gemensam historia. Vi tillsammans med många enskilda arkitekter har skänkt oerhört mycket material som utgör en stor del av museets samlingar.

Vi bevakar frågan fortlöpande – följ oss på arkitekt.se.

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *