Debatt

Pressgrannar

"Någon stor debatt om Tell Us Tower blev det aldrig, Gert Wingårdhs skyskrapa hamnade i det avseendet i skuggan av arkitekten Thomas Sandells planerade kallbadhus i Riddarfjärden.

– Min personliga synpunkt är att det här hade varit roligare att genomföra än att bygga igen Riddarfjärden. I innerstaden finns det alltid gamla miljöer att konkurrera med'".
Björn Casserlöv, vd för företaget SSM som ville bygga ett 200 meter högt bostadshus vid Telefonplan utanför Stockholm, intervjuad av Göran Jonsson i DI Weekend 1–2 november 2007.

"En del politiker betraktar uppenbart en ny spektakulär byggnad som ett självändamål. Men uppseendeväckande hus som alla tröttnat på efter tio år kan vi vara utan. Låt oss istället tala om smarta lösningar och stark form på rätt plats, något som i kombination kan ge verkligt bra arkitektur."
Eva Eriksson, arkitekturkritiker, vill utveckla tävlingsförslaget Book Hill till ett bibliotek vid Slussen. Med tanke på vad som väntar vid Stockholms stadsbibliotek och nära Stadshuset (stort hotellbygge) finns en del att frukta i dagens stadsbyggande skriver hon i Svenska Dagbladet 25 oktober 2007.

"En stämma som helt saknas i debatten är den som tillhör humanisterna: arkitekter, landskapsarkitekter med flera. Denna tidnings läsare. Var håller ni hus?"
Tecknaren och författaren Karsten Hansen varnar för de stora "kaempemöller", mellan 100 och 200 meter höga vindkraftverk som planeras i Danmark. En enda felplacerad sådan får katastrofala följder skriver han i Arkitektfokus 8/2007, utgiven av danska Arkitektförbundet.

"Innan jag faller till föga för en ny paviljong bakom Nationalmuseum behövs försäkringar om att Arkitekturmuseet inte försvinner och förmår agera med större styrka. Har arkitekterna själva någon åsikt i ämnet? En tystare skara under den senaste tidens debatter är svår att hitta."
Peder Alton i en artikel om Stockholms förnyelse i DN 21 oktober 2007.

"Personligen uppfattar jag den formvärld som omger mig som en oavbruten bombmatta av intryck ämnade att väcka lust och begär. Detta har fått till följd att jag blivit utled på alltihop. Jag tänder numera bara (på sin höjd) på utsläckta döda ting."
Inredningsarkitekt Andreas Nobel i designtidskriften Form nr 5 2007 tema "habegär".

"Vad som framställs som åtgärder för trivsel och säkerhet är i praktiken en fråga om social sanering. Det innebär en homogenisering av stadens befolkning och av dess kommersiella utbud, eftersom "uppgraderingen" av stadsmiljön också innebär höjda lokalhyror: bara de stora butikskedjorna blir kvar."
Arkitekt Catharina Gabrielsson om de nära förestående planerna på att glasa in Sergels Torg i Stockholm, essä om det offentliga rummet i DN 17 oktober 2003.

"Klär man sig i svart för att slippa sticka ut?

– Jag tycker svart är en otroligt kraftfull färg som dessutom har ett ganska stort referensbagage modemässigt så för mig är det ett rätt korkat val om man vill smälta in. Det enda som händer är väl att om plaggen är tillräckligt nedtonade så skriker hela outfiten 'Jag vill vara arkitekt!!!'".
Sångerskan Lisa Milberg intervjuas om sin stil av Lisa Corneliusson på DN.se 16 oktober 2007.

"Stadsbibliotekets primadonna tål inte konkurrens, då försvinner damens grandör. Hon står där på hörnet, tillräckligt kokett för att göra sin lilla vrickning åt sidan. Och Brunkebergsåsens mäktiga landform är en konstitutionell stockholmsk egenskap som ger oss koden för stadens anatomi. Lägg tillbyggnaden någon annanstans, låt den berika en annan del av staden. Är inte det svaret som tävlingen har gett?"
Thorbjörn Andersson, landskapsarkitekt, professor på SLU, deltar i Svenska Dagbladets debatt om Stockholms stadsbibliotek 17 oktober 2007.

"Om ledarens näst viktigaste egenskap är förmågan att tala, är förmågan att lyssna den viktigaste. Att lyssna aktivt, så att talaren bärs av lyssnaren, kan föra samtalet upp till en nivå där verkligt kunskapsutbyte sker."
Arkitekt Örjan Wikforss, professor i projektkommunikation på KTH, i Fastighetsnytt nr 5 2007.

"Det är en politisk fråga, en demokratisk fråga, att de tar en demonstrationsplats ifrån er. Det ska ni inte acceptera!"
Arkitekten och före detta kulturhuschefen Uwe Bödewadt i debatt om den förestående inglasningen av de öppna gångarna kring Plattan vid Sergels Torg. Referat av Elisabet Andersson i Svenska Dagbladet 26 oktober 2006.