Arkitekturgalan 2012

Se filmerna från föreläsningarna på Arkitekturgalan 2012 HÄR!

Nu är Arkitekturgalan 2012 över och vi känner stolthet och tacksamhet över hur lyckat det blev. Tack alla ni glada människor som kom och minglade med oss och lyssnade på föreläsningar och debatter. Tack även till alla partners som gjorde galan möjlig. Här några bilder av fotograf Patrick Miller.

Fotograf: Patrick Miller / Manocamera.

Gert Wingårdh var värd för galan. Här tillsammans med förbundsdirektör Catherina Fored.

Fotograf: Patrick Miller / Manocamera.

Från en av debatterna med Niklas Källner som moderator.

Fotograf: Patrick Miller / Manocamera.

David van der Leer, curator från BMW Guggenheim, föreläser.

Fotograf: Patrick Miller / Manocamera.

Jacob Sahlqvist, ny förbundsordförande, trivdes i vimlet.


FLER BILDER FRÅN ARKITEKTURGALANUnder Landet runt-revyn delades också utmärkelser ut. De gick till:

Gunhild Stensmyr – årets outsider

Hon är en helt fantastisk människa som vill skapa Tornedalens Konsthall – ett Louisiana i Norrland. Visionen är att skapa en konstinstitution som visar upp de bästa konstnärerna i världen. Just nu pågår en tävling med arkitekter från hela världen som kommer att bedömas av Eva Franch och Dorte Mandrup.

Björn Siesjö – årets hjälte

Att Göteborg skulle få en stadsarkitekt var det få som trodde bara för några år sedan. Det är underbart att Göteborg nu har Björn Siesjö – som vågar ta både ton och plats.

Arkitekter utan gränser - årets inspiratör

Från ett barncenter på Tanzanias landsbygd till slumuppgradering i den indiska delstaten Orissa. Sedan starten 2006 har Arkitekter utan gränser enträget arbetat för att för att skapa bättre förutsättningar för människor världen över, i konfliktzoner, slumområden och katastrofdrabbade regioner. Genom deras verksamhet förmedlas svensk kunskap och arkitektstudenter får coaching.

Karolinska – årets snackis

Ja, de kunde väl lika gärna vara hjältar de som sitter och ritar rumsuppställning efter rumsuppställning. 120 personer ritar på Karolinska sjukhuset – vi undrar hur ett sån't projekt går till egentligen, hur många liter kaffe om dagen går det åt.

Urbio – årets innovatör

Urbio är kontoret som sprutar idéer om den hållbara staden; myggätande fauna, regnträdgårdar på Sveavägen, urban nyttofauna, de vill också omvandla anonyma gräshav till sprakande annuellängar och pekar på människan nedärvda band till naturen genom biofili-hypotesen.Självklart ska arkitekterna ha en egen dag. I år har vi också dubbel anledning att fira. För tio år sedan bildades Sveriges Arkitekter. Dessutom delas Kasper Salin-priset ut för 50:e gången i år. Därför hyllar vi arkitekturen med en egen gala. En hel dag fylld av samtal, priser, fest och överraskningar!

Fr v: Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan, Karin Bruce, Tällberg Foundation, Tobias Olsson, arkitekturpolitisk chef Sveriges Arkitekter, Emma Jonsteg, arkitekt MSA, vd Utopia arkitekter och Ilmar Reepalu, kommunalråd Malmö.

Vi behöver en dag då branschen möts och inspireras av andra och varandra, och där vi kan knyta nya kontakter. Vi behöver också vända oss ut mot omvärlden för att uppmärksamma arkitekter som viktiga aktörer i samhällsdebatten.

Temat för Arkitekturgalan 2012 är Arkitekturens Pris.Vi vill betona arkitekturens möjlighet att skapa sociala, estetiska och ekonomiska värden, för samhället och för individen. Vad kostar egentligen ett mästerverk? Och vad får vi betala om vi inte satsar på god arkitektur och planering? Dessutom delas Sveriges Arkitekters arkitekturpriser ut .

Nytt för i år är också en rad utmärkelser, såsom ”Bästa beställare”. Vi får se en revy av ny arkitektur i Sverige. Dessutom bjuder vi in internationellt prisade och inspirerande arkitekter att föreläsa. Möt och etablera nya kontakter på Arkitekturgalan 2012!

Fotograf: Jesper Ray, Pysse Holmberg, Linda Naesfeldt.

Arkitekt SAR/MSA Gert Wingårdh är moderator för hela galan, Lena Endre delar ut priser och Niklas Källner är moderator för debatten om Arkitektur, makt och värden.


Vi ses på Arkitekturgalan 2012!

Plats: Clarion Hotel Sign i Stockholm den 16 november
Tid: Programmet börjar kl 10.00.

  • Trendspaning och omvärldsbevakning 2013.
  • Internationella och spännande föreläsare. Lyssna till arkitekturskribenten Jonathan Glancey, David van der Leer, curator för den mobila utställningen BMW Guggenheim, Carolyn Steel, arkitekt och författare till boken Hungry City, Louisa Hutton från Sauerbruch Hutton med flera.
  • Landet runt-revy. Vad är det senaste på den svenska arkitekturkartan? Inredningsarkitekt SIR/MSA Frida Wanselius och arkitekt SAR/MSA Gert Wingårdh tar oss med på en resa runt Sverige och visar på nya spännande byggnader, inredningar och landskap. Utmärkelser delas ut till Årets rookie, hjälte, inspiratör, snackis och outsider.
  • Debatt: Arkitektur, makt och värden. Vi har bjudit in arkitekter, politiker, ekonomer, samhällsdebattörer och konstnärer till en glödande debatt kring temat Arkitekturens pris. Vem har makten över arkitekturen? Hur kan vi sätta ett ekonomiskt värde på arkitekturens immateriella värden? Lyssna till Regina Kevius, Johan Skoglund, Björn Siesjö, Ilmar Reepalu, Karin Bruce, Tobias Olsson, Fredrik Wirdenius, Emma Jonsteg , Alexander Ståhle, Isabel Löfgren, Rutger Sjögrim med flera. Debatten leds av Niklas Källner.
  • Galamiddag och prisutdelning. Dagen avslutas med en galamiddag, underhållning och överraskningar. Under middagen kommer Lena Endre upp på scenen för att tillsammans med gäster dela ut årets arkitekturpriser.

Dessutom:

Bar BARikad
Utställning: Alla nominerade till Kasper Salin-priset, Guldstolen, Planpriset och Sienapriset ställs ut i foajén.

Scenografin till Arkitekturgalan av Reflex Arkitekter genom inredningsarkitekt SIR/MSA Frida WanseliusLandet runt-revy

Fotograf: Jesper Ray.

Inredningsarkitekt SIR/MSA Frida Wanselius och arkitekt SAR/MSA Gert Wingårdh berättar om och visar bilder på nya byggnader, inredningar och landskap. Utmärkelser delas ut till: Årets hjälte, rookie, inspiratör, snackis och outsider.


Mer om föreläsarna

Jonathan Glancey
Fotograf: Laura Iloniemi. Jonathan Glancey, frilansande arkitekturkritiker, ska tala om arkitekturens framtid. Han har tidigare arbetat som arkitekturredaktör- och skribent på the Guardian, Building Design, Architectural Review, The Architect och Blueprint.


Louisa Hutton
Fotograf: Kalle Koponen. Louisa Hutton är delägare i arkitektföretaget Sauerbruch Hutton i Berlin. Arkitekterna använder den senaste teknologin för att skapa resurssnåla byggnader, samtidigt som de har en passion för rummets och materialens sensualism. Sauerbruch Huttons byggnader har tidigare nominerats både till Stirling Prize och Mies van der Rohe Award.

Carolyn Steel
Fotograf: Rahul Singh. Carolyn Steel är arkitekt, forskare och författare. Hon har bland annat skrivit boken ”Hungry city” om hur produktion av mat har format våra städer. Carolyn Steel ledde tidigare en studio på London School of Economics. Där samlade hon arkitekter, politiker, byggherrar, ekonomer, bostadsexperter och ingenjörer för att hitta ett gemensamt språk för att diskutera städers utveckling.


David van der Leer
Fotograf: Jakob Skote. Curator för ett mobilt laboratorium, BMW Guggenheim, som syftar till att inspirera till nya lösningar för att skapa liv i staden. BMW Guggenheim reser till nio städer över hela världen under sex år och rymmer utställningar, debatter och happenings.Debattörerna

Regina Kevius, stadsbyggnadsborgarråd, Stockholm (M)

Arkitekt SAR/MSA Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg

Isabel Löfgren, konstnär

Rutger Sjögrim, arkitekt, Stockholm Field Office samt Svensk standard

Ilmar Reepalu, kommunalråd, Malmö (S)

Johan Skoglund, vd för JM

Karin Bruce, projektledare på Tällberg Foundation

Fotograf: Jonas Lindgren.

Tobias Olsson, arkitekturpolitisk chef på Sveriges Arkitekter

Fredrik Wirdenius, vd för Vasakronan

Arkitekt MSA Emma Jonsteg, vd för Utopia arkitekter

Landskapsarkitekt LAR/MSA Alexander Ståhle, SpacescapeInformation för pressen

För mer information, vänligen kontakta:
Camilla Wallin, Story Relations
Telefon: 0709-18 94 00
E-post: camilla.wallin@... (skicka meddelande)

För särskild information om priserna, vänligen kontakta:
Pehr-Mikael Sällström, juryns sekreterare Sveriges Arkitekter
Telefon: 08-505 577 00 eller 070-605 50 33
E-post: pm.sallstrom@... (skicka meddelande)

För särskild information om Arkitekturgalan, vänligen kontakta:
Catherina Fored, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter
Telefon: 08-505 577 11 eller 072-544 77 11
E-post:catherina.fored@... (skicka meddelande)

För information om vinnarna av arkitekturpriserna och pressbilder