Världens största demokratifestival - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

Tobias Olsson—27 Jun 2014

Äntligen! Snart börjar Almedalsveckan. Sveriges – kanske världens – största demokratifestival. En dryg vecka med seminarier, debatter, mötesplatser och otaliga mingel, möten och spontana träffar.

För mig är årets almedalsvecka lite speciell. Det är första gången jag åker dit som förbundsdirektör, men samtidigt är det tioårsjubileum för mig i Almedalen.

Almedalen är en fantastisk tillställning av många olika anledningar. Inget annat ställe erbjuder ett så massivt utbud av samhällsfrågor. I år det – precis som varje år – rekord med knappt 3 500 arrangemang. Ett bättre ställe att omvärldsbevaka på finns knappast, oberoende av vad du är intresserad av eller jobbar med. Det stora utbudet gör också att konkurrensen är stenhård. För dig som besökare innebär det otaliga schemakrockar och svåra val, men även att kvaliteten på seminarierna ofta är väldigt bra med konkreta och snabba analyser och med relevanta aktörer och politiker på scen.

Och det är bara i Almedalen som en politisk sakkunnig, en utredningssekreterare till en glödhet SOU (Statens offentliga utredningar) eller en ordförande i en nämnd behandlas som rockstjärnor.

Men i Almedalen har också alla aktörer samma goda chanser att nå ut. Det är kreativiteten och budskapet som är i fokus, inte hur mycket pengar man lägger ner i första hand. Jag kommer ihåg mitt första år i Almedalen med organisationen jagvillhabostad.nu. Med en i princip obefintlig budget lyckades vi bygga ett hus mitt på Donners plats. Vi hamrade och förde oväsen på dagen, sov där på natten och i slutet av veckan blev vi nominerade till Årets lobbyist.

I år introducerar Sveriges Arkitekter en Arkitektur- och designdag i Almedalen. Det gör vi på måndagen tillsammans med Svensk Form och Arkitektur- och designcenter. Vi har även bjudit in fyra arkitektföretag. Tro det eller ej, men ämnesrubriken ”arkitektur” finns inte att välja på i det officiella almedalsprogrammet. Det ska vi naturligtvis ändra på, vår dag är ett steg för att komma dit.

Se hela programmet här på webben eller på www.facebook.com/events/467414960027881

Om du inte är i Almedalen, misströsta inte utan följ istället sändningarna här på webben och via twitter på #arkpol och #arkitekturdesigndagen.

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *