Talare på Arkitekturgalan 2017 - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

Årets program på Arkitekturgalan bjuder på både tunga internationella namn och svenska stoltheter. De gästar våra seminarium med aktuella ämnen inom arkitektur, men bidrar även med egna föreläsningar. Djupdyk i några av våra gästers bakgrunder och aktuella projekt här!

Adam Caruso, Caruso St John
Aktuell och prisvinnande är brittiske Adam Caruso från Caruso St John. Kontoret vann det synnerligen prestigefyllda Stirlingpriset 2016 för Newport Street Gallery. Nyligen stod det klart att Caruso St John ska kurera Storbritanniens paviljong vid Venedigbiennalen 2018 och arkitekterna säger själva att den på något sätt ska beröra Brexit. Om detta, sin arkitekturfilosofi och om processen med vilken kontoret närmar sig nya projekt kommer Adam Caruso att prata om.

Läs mer om Caruso St John här

Tatiana Bilbao, Tatiana Bilbao Estudio
Tatiana Bilbao är den mexikanska arkitekten som världen runt uppmärksammats för sitt arbete inom hållbarhet och social housing. I Mexiko har hon både ritat spektakulära publika monument och bostäder som alla, även de fattiga, ska ha råd att bo i. 2004 grundade hon Tatiana Bilbao Estudio och hennes stora genombrott kom två år senare då hon ritade konstnären Gabriel Orozos villa. Med små medel och lokala lösningar skapar hon projekt som väcker uppmärksamhet.

Läs mer om Tatiana Bilbao Estudio här

Sadie Morgan
Sadie Morgan startade arkitektkontoret dRMM som vunnit flera tunga arkitekturpriser, bland annat RIBA:s Housing Architects of the Year. dRMM räknas också som en pionjär i Storbritannien i att arbeta med träkonstruktioner. Mångsidiga Sadie Morgan ingår nu i en statlig utredning om Storbritanniens infrastruktur: ”My mission is to ensure we don’t just create efficient infrastructure; we create places that we truly deserve and love being in.”

Läs mer om dRMM här

James Taylor-Foster
James är ArchDailys europeiska redaktör med fokus på Sverige. På galan kommer han reflektera över svensk arkitektur och över året som gått. Till sin hjälp har han de projekt som skickas in till Arkitekturåret 2017, arkitektur i alla former – från idé till färdigt resultat, från inredning till stadsplanering. Programpunkten avslutades med en diskussion mellan James Taylor-Foster och en sakkunnig panel.

Läs mer om ArchDaily här

Stig Lennart Andersson
Stig är den danska landskapsarkitekten som 1994 grundade SLA. Idag arbetar han som Creative Director för företaget som vill utmana och utveckla gränserna i det urbana rummet, inom landskapsarkitektur och stadsplanering.

Läs mer om SLA

Vi välkomnar dessutom:


Maja Brisvall
Maja är VD och grundare för The Quantified Planet. The Quantified Planet är en ideell organisation med uppdraget att sammanföra världens data om människor och planeten till förmån för mänskligheten i stort. Maja Brisvall är en entreprenör med flera startups bakom henne i San Francisco, London och Stockholm.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Miljöminister Karolina Skog (MP)

De två, av de tre ministrarna i ”den gröna stadsbyggnadstrion”, Karolina Skog (MP) och Alice Bah Kuhnke (MP) kommer tala om arkitekturens nödvändiga roll i vårt framtida hållbara samhälle.

Kieran Long
Överintendent på ArkDes som kommer tala sin vision för myndigheten som återigen har fått en förändring av sitt uppdrag. Men öven om hur han och hans medarbetare ska jobba arkitekturpedagogiskt med att nå ut med sina frågor till allmänheten.