Sverige, Norden och världen i Venedig - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

Tobias Olsson—30 Maj 2016

Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 2016. Foto: Matti Östling

Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 2016. Foto: Matti Östling

Arkitekturbiennalen! Jag älskar den. Världens största globala arkitekturfestival och en som tar avstamp i politiska frågor och aktuella samhällsutmaningar. Arkitektur är den mest politiska av konstarter, som curatorn Alejandro Aravena uttryckte det.

Tobias Olsson och Alice Bah Kuhnke. Foto: Privat

Tobias Olsson och Alice Bah Kuhnke. Foto: Privat

Årets tema är Reporting from the front, ett tema som passade väl för kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) som var här för att inviga den nordiska paviljongen och presseventet för The Forests of Venice i den ”svenska paviljongen” (som platsen har kommit att kallas då Fittja People’s Palace var där förra gången).

Reporting from the front handlar om hur arkitekten kan påverka och förbättra levnadsvillkoren för människor över hela världen. På olika sätt har många av länderna tolkat temat och presenterar utställningar i paviljongerna. En favorit som sticker ut är Tyskland som talar om de offentliga rum som möter nyanlända på ett mycket starkt sätt.

Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 2016. Foto: Tobias Olsson

Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 2016. Foto: Tobias Olsson

 

Forests of Venice. Foto: Dezeen

Forests of Venice. Foto: Dezeen

Kulturministern fick en guidad visning av valda paviljonger på Giardini av Tove Wallsten hos oss på Sveriges Arkitekter, tillsammans med bland annat Karin Åberg Waern på Arkdes. Vi hade fixat en visning av huvudutställningen med en av curatorerna och av Alice Bah Kuhnkes reaktioner att döma så blev hon väldigt inspirerad. Kulturministern höll också ett väldigt kraftfullt – om än lite svårtillgängligt – tal om kraften i bra arkitektur för ett bättre samhälle. Det berörde!

Det är faktiskt första gången någonsin som en svensk minister är på arkitekturbiennalen. Någonsin! Trots att detta är den femtonde i ordningen. Och då ska jag tillägga att det är vanligt att en minister inviger ländernas olika utställningar på biennalen. Singapores president invigde till exempel sitt lands utställning.

Jag väljer att se detta som ett tecken i tiden. Jag ser tydligt hur fler politiker, beslutsfattare och offentliga aktörer blir mer och mer intresserade av arkitektur. Svenska Institutet var på plats, svenska ambassadören i Rom likaså och även Sven-Erik Buchts (S) statssekreterare Elisabeth Backteman för att inviga The Forests of Venice. Alice Bah Kuhnke har utredningen Gestaltad Livsmiljö att hantera under hösten och förhoppningsvis var besöket på biennalen en injektion inför det arbetet. Men framför allt hoppas jag att hon kommer att hitta ett bra samarbete med nya miljöministern med ansvar för hållbar stadsutveckling Karolina Skog (MP) och med nya bostadsministern Peter Eriksson (MP).

Och hur var då utställningen i nordiska paviljongen? Marge har gjort ett finfint jobb med att rita själva utställningen, men den ganska finurliga idén som David Basulto hade kring paviljongens innehåll tror jag gick de flesta förbi och lämnade därmed inte det avtryck som det skulle kunna ha gjort. Tanken med In Therapy var ju just att den stora trappan i mitten av paviljongen skulle representera behovstrappan, där Norden har kommit väldigt långt i att tillgodose de grundläggande behoven i samhället. Toppen av trappan är där vi är nu enligt Basulto och just toppen var avskuren i paviljongen. De hundratals olika projekten var också utplacerade just på olika ställen i behovstrappan. Bostäder långt ner och mer lyxiga projekt högre upp. Som komplement fanns ett antal intervjuer till nordiska arkitekter att lyssna till, sittandes i en terapisoffa.

Mer hade kunnat göras – enligt mig – kring just brinnande teman som migrationen och bostadsbristen.

Tobias Olsson är Sveriges Arkitekters förbundsdirektör

P.S. Läs vår bloggare Veronica Hejdelinds artiklar om Venedigbiennalen: Aravena och mycket mer på årets biennal och Hemmet, Detroit och poolen som mötesplats

PP.S. Se alla bidragen till nordiska paviljongen och spana in Dezeens artikel om The Forests of Venice

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *