Snabbt växande ändrar Almedalens spelplan - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

Ariella Nisell—3 Jul 2014

Redan innan veckan drog igång i år talades det om alla rekord. Antalet seminarium är 3 514, vilket är 1 200 fler än förra året. Det är fler politiker på plats, fler organisationer och fler personer kommer hit.

Även för arkitekturen har årets Almedalsvecka inneburit nya rekord. Antalet arrangemang där man pratar om arkitektur har gått från 40 förra året till 85 i år, fler arkitekter är inbjudna till paneldiskussionerna och representanter från Sveriges Arkitekter efterfrågas allt mer i olika arrangemang.

Jag har varit i Almedalen fem gånger tidigare, första gången 2006. Sedan dess har det skett en enorm förändring. Här är mina spaningar:

1) Internationella talare
En av höjdpunkterna var när den franske ekonomen Thomas Piketty talade på LO:s seminarium i måndags. 600 personer satt i publiken och väntelistan var lång. I Almedalen är det få internationella talare men de som kommer hit är ofta på väldigt hög nivå och blir snabbt en av veckans stora snackisar. Bästa exemplet i samhällsbyggnadsbranschen är Bogotas förre borgmästare Enrique Penalosa, som Skanska bjöd in ifjol. Trenden startades för några år sedan när Timbro tog dit Bush tidigare valstrateg Carl Rove.

2) Trångt med lokaler – få spontana möten
Fler seminarier gör att fler lokaler bokas upp. Vanliga caféer i området runt Donners plats (som är centrum under veckan) som tidigare var öppna som vanligt är nu alla abonnerade. Minskad möjlighet till allmänna mötesplatser gör det svårare att få till spontana möten som är en viktig del under veckan.

3) Behovet av nätverk allt viktigare
Under dagarna är seminarierna öppna för alla men på kvällarna övergår det sociala i mingel. Tidigare var det endast ett fåtal mingel som pågick men nu har det blivit allt fler. Mingel är viktiga för att träffa och tala med nyckelpersoner på plats. I takt med att Almedalsveckan har växt kraftigt krävs nu personlig inbjudan till de flesta av dessa mingel. Behovet av att ha ett brett nätverk inom flera branscher blir allt viktigare för att komma in.

4) Partiernas dagar
Under Almedalen har alla riksdagspartier en dag. Tidigare var det då som deras förslag presenterades och egna utspel gjordes. En ny spaning för i år att man är mer angelägen om att ”kapa” andras dagar. Ett tydligt exempel var Alliansens samhällsbyggnadspaket om järnväg och bostäder som presenterades i går på Miljöpartiets dag.

5) Näringslivet mer osynligt
Tidigare år har man talat om att näringslivet håller på att ta över Almedalen från politiken och organisationer men i år var det relativt få företag på plats. Förklaringen är förstås att det är valår. Men de företag som är här har tunga politiska budskap, och många av dem kom från fastighets- och bostadsbranschen.