Program för Arkitekturgalan 2016 - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

Dagens program

9:00–10:00 Registrering och mingel


10.00 Inledning. Sveriges Arkitekters avgående förbundsordförande, arkitekt SIR/SAR/MSA Jacob Sahlqvist och nyvalda förbundsordförande, arkitekt SAR/MSA Louise Masreliez hälsar välkomna.


10.10 Ung svensk arkitektur – presentationer av några nya spännande projekt signerat unga svenska arkitekter.

Södra Värtan – Malin Klåvus, planeringsarkitekt FPR/MSA och Helena Ackelman, Stockholms stads stadsbyggnadskontor
Arkitektur Språkkafé – Ahmed Alaydi, arkitekt MSA
Ulls HusJens Modin, landskapsarkitekt LAR/MSA, White
Sommarhus TKatarina Krupinska, arkitekt SAR/MSA

 


10.35 Samhällstrender – vad påverkar branschen 2017? Världen förändras snabbt och det påverkar även marknaden för arkitekterna. Till Arkitekturgalan bjuder vi in experter från olika områden för att i en trendspaning ge sin syn på vad som händer det kommande året och hur det påverkar arkitektbranschen. Medverkande: FPR/MSA Charlotta Holm Hildebrand, branschchef Sveriges Arkitekter, Roger Josefsson, chefsekonom Danske Bank, Johanna Frelin, vd Tengbom och Anders Tengbom ansvarig nyproduktion Genova Property Group.

 


10.55 ArkitekturSverige. Vad pågår inom svensk arkitektur just nu? Tidskriften Arkitekturs chefredaktör Julia Svensson fördjupar sig i det senaste årets projekt och bjuder på en analys av arkitekturens roll i samhällsutvecklingen. Vi riktar extra ljus mot tre av projekten som presenteras närmare på scen av arkitekt och byggherre.

Hedlunda förskola:Jonas Kjellander, arkitekt SAR/MSA Sweco & Jan Brännvall, projektledare Umeå Kommun
Bruksgården:Petra Gipp, arkitekt MSA + Lars Fex, Lindéngruppen
Vattnet kommer!: Carola Wingren, landskapsarkitekt LAR/MSA & Kerstin Nilermark, arkitekt SAR/MSA

 


11.40  Bäst i branschen 2016 – årets utmärkelser Årets Rookie, Årets Möjliggörare och Årets Arkitekt(h)en delas ut av Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson och Elina Helmer, marketing manager DELL.


11.55 Lunch


13.00 Jean-Louis Missika, vice borgmästare Paris. Han har ett stort inflytande över hur Paris, en av världens mest älskade städer, ska fortsätta vara spännande och utvecklas. Jean-Louis Missika leder ett av de senaste årens mest spännande stadsutvecklingsprojekt Reinventing Paris, en innovationstävling med målet att på ett nytänkande sätt förändra staden till det bättre. 23 platser runt om i staden har valts ut med en uppmaning till arkitekter att tänka ut modiga, vackra och nya användningsområden för platser som var underutnyttjade och oälskade. (Språk: engelska)


13.35 Vad krävs av den framtida staden? Urbanisering är en av de stora globala megatrenderna och våra städer kommer i framtiden att behöva vara både tätare och grönare, smartare och mer uppkopplade. Vad innebär det och hur ska vi kunna komma dit? Vi diskuterar med miljöminister Karolina Skog (MP), Muharrem Demirok, kommunalråd (C) Linköpings kommun, arkitekt SAR/MSA Emina Kovacic, stadsarkitekt Karlshamn, landskapsarkitekt LAR/MSA Carola Wingren, professor i Landskapsarkitektur Alnarp.

 


14.00 David Adjaye. En av världens just nu ledande arkitekter som med sin praktik förmår möta lokala problem och villkor genom en förståelse för kontext och influenser från modern och afrikansk konst, musik, vetenskap och hur människor lever i städer. Högaktuell med det nyöppnade National Museum of African American History and Culture i Washington (2016). (Språk: engelska)

David Adjaye. Foto: Ed Reeve

David Adjaye. Foto: Ed Reeve


14.50 Fikapaus


15.25 SelgasCano. Med ett innovativt angreppssätt och tydliga referenser till naturen har de spanska arkitekterna José Selgas och Lucía Cano ett pärlband av spännande projekt bakom sig. Färg, transparens och ironi är återkommande i deras arbete, såväl som ett helhetsgrepp om både in- och utsida. De fick stor uppmärksamhet för sitt egendesignade kontor, en genomskinlig tunnel nedsänkt i naturen och 2015 utformade de årets Serpentine Pavilion. De har även gjort inredningen för Libreria bookshop i London, Plasencia Auditorium and Congress Centre i Cáseres som liknar en transparent meteor och 2012 års spanska paviljong på Venedigbiennalen. (Språk: engelska)


16.15 Behovet av nya inredningsarkitekter. Samtal med Maria Lantz, rektor Konstfack, Carl-Henrik Lagnefors, Senab, arkitekt SIR/SAR MSA Jacob Sahlqvist, förbundsordförande Sveriges Arkitekter, arkitekt SIR/MSA Helena Toresson, Wingårdhs.

 


16.35 Helen & Hard. Med ett angreppssätt där designen inte enbart är en lösning, utan också en del i en tvärvetenskaplig process med målet hållbar utveckling har det norska kontoret Helen & Hard etablerat sig på den internationella arkitekturscenen. Hållbarhetsaspekten ett fokus som genomsyrar såväl utformning och designprocess som konstruktion och tillverkning, något grundaren Siv Helene Stangeland kommer att beröra.

 


17.00 Mingel


18.30 Prisutdelningen startar

20.15  Mingelmiddag och fest

 


Moderator för galan är journalisten och programledaren Jenny Strömstedt.

Sidekicks på galan är landskapsarkitekt MSA Lisa Runnérus och arkitekt SAR/MSA Jonas Olsson.

Pressfrågor, kontakta Elisabet Näslund, tel 08-505 577 34/076-136 77 33.