Om pressgurka, densitet och ekosystemtjänster - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

Tobias Olsson—8 Dec 2014

Sverige var i år partnerland för Asiens största mötesplats för design, Business of Design Week (BODW) i Hongkong, under parollen Living Design – live it, work it, wear it, do it. Vi i Sveriges Arkitekter visade upp våra arkitekturpriser och de senaste vinnarna på den stora Design S-utställningen och sju svenska arkitekter föreläste. Bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan var en av dem som invigde hela BODW och av utställningen.

Foto: Tobias Olsson

Bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan inviger Business of Design Week.

Vi arrangerade också en Architecture round table (se foto längst upp), där arkitekter från Hongkong och Sverige diskuterade och lagade mat tillsammans, med en kock från Hong Kong och en från Grythyttan. Förutom att göra pressgurka och rulla köttbullar så samtalade vi om densitet, gatuliv och hur arkitektur kan förbättra livsmiljön avsevärt, ledda av Malmös stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson och Hongkongarkitekten Alvin Lo.

Hongkongs situation är förstås extrem jämfört med svenska förhållanden. Sju miljoner invånare bor på en yta lika stor som Hässleholm med där 70 % av ytan är skyddad naturmark eller andra grönytor. Vi kan lära oss en hel del om hur Hongkong använder sin begränsade yta för att husera så många människor och hur 90 % använder kollektivtrafiken varje dag. Arkitekterna från Hongkong var mycket intresserade av vårt sätt att se arkitekturen som ett verktyg för en bättre livsmiljö. Speciellt intresserade var de av att arbeta in ekosystemtjänster i den byggda miljön, som bättre ventilation på gatunivå, solceller i fasaden, biologiska spridningskorridorer och odling i staden. Diskussionen kommer fortsätta!

Mer om BODW och Sweden Living Design