Hemmet, Detroit och poolen som mötesplats – mina måsten i Venedig - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

Veronica Hejdelind—16 Maj 2016

thepool_hor_cmyk-1-1024x735

59 paviljonger och projekt. 1 hyllningsutställning till Zaha Hadid. Collateral events, partyn, invigningar. 2 dagar till mitt förfogande. Det är tydligt att jag måste prioritera och planera mitt besök på arkitekturbiennalen.

Förutom huvudutställningarna är jag så klart nyfiken på vad de svenska arkitekterna kommer att presentera – fler är på plats än man kanske tror.

Arkdes In Therapy

I den nordiska paviljongen lägger ArchDailys grundare David Basulto den svenska, norska och finska arkitekturen på analyssoffan. Utställningen In Therapy har kritiserats av bland andra Sveriges Arkitekter för att inte vara samhällsrelevant och för att urvalet inte är representativt i relation till Aravenas övergripande tema att ”rapportera från arkitekturens frontlinjer”.

Jag kan förstå invändningarna men väntar med att utfärda omdömen tills jag sett utställningen gestaltad. Jag är nyfiken på vad utställningsscenografen Marge arkitekter gör med Sverre Fehns utmanande gallerirum och vilka aspekter av de nio utvalda huvudprojekten som lyfts fram.

Och om huvudsyftet med utställningen är att skapa ett ökat internationellt intresse för nordisk arkitektur så tror jag att mycket är vunnet om Basulto faktiskt lyckas skapa en utställning som ”går hem i sociala medier”. Kan han dessutom använda sin ”förmåga att skapa hype och publicitet kring paviljongen genom sin populära webbplats” ArchDaily så får ju den nordiska arkitekturen en svårslagen plattform att visa sitt samhällsengagemang, sin kreativitet och förmåga på.

Jag hoppas med andra ord på en positiv överraskning.

Forest of Venice

Kjellander + Sjöberg är värd en stor eloge för sitt initiativ till utställningen The Forest of Venice, ett så kallat collateral event som visas i ett växthus utanför Giardini. Utställningen, som cureras av erfarne Jan Åman, sätter staden Venedig och dess problem med stigande havsnivåer i fokus. Trä som byggnadsmaterial presenteras som en möjlighet att hantera klimatförändringar och begränsade resurser. Genom temat visar man ett samhällsengagemang som går utöver den nationella och lokala samtidigt som man lyfter fram erfarenhet och kompetens förknippat med ett för Sverige traditionellt byggnadsmaterial.

Sju svenska arkitektkontor – Arkitekter utan gränser Sverige, Arrhov Frick, DinellJohansson, Horn.Uggla, In Praise of Shadows, Carmen Izquierdo och Urbio – har förutom Kjellander + Sjöberg bjudits in att medverka. De har med utställningen skapat ett smart sätt att lansera sig internationellt, vilket garanterat kommer att uppmärksammas och uppskattas.

Det är intressant att notera att flera svenska arkitekter som arbetar internationellt även är representerade på biennalen. Mia Hägg skapar till exempel ett objekt för den portugisiska paviljongen. Det unga kontoret Hesselbrand baserat i London och Oslo ställer ut och gör scenografin till den brittiska paviljongen. Utställningen Home Economics undersöker hemmet och boendeformer i relation till tid; timmar, dagar, månader, år och decennium. Varje tidsrymd tolkas och presenteras separata i rumsligheter skala 1:1.

© HOME ECONOMICS #3, 210X297MM, OK-RM AND MATTHIEU LAVANCHY, 2016

© HOME ECONOMICS #3, 210X297MM, OK-RM AND MATTHIEU LAVANCHY, 2016

Att vända och vrida på vår relation till hem och bostad känns högaktuellt och ytterst relevant. Jag tycker att vi generellt verkar ägna för lite tid åt reflektion och nytänkande inom detta område i relation till hur mycket bostäder som byggs. Det är en gnagande känsla att vi bygger för gårdagens medborgare snarare än framtidens. Längtar efter att få fler perspektiv av det unga curatorteamet Shumi Bose, Jack Self and Finn Williams.

John Sobczak, Bloomfield, MI. Enjoy Detroit, 2008

John Sobczak, Bloomfield, MI. Enjoy Detroit, 2008

Genom att sätta fokus på en av USA:s mest spännande städer, Detroit, aktivt inkludera medborgarna i utställningsprocessen och undersöka värdet av fantasin som redskap för stadsutveckling väcker den amerikanska paviljongen med utställningen The Architectural Imagination min nyfikenhet. Curatorerna använder fyra faktiska platser i staden som fallstudier och låter ett antal arkitektkontor presentera värdeskapande lösningar som de hoppas kan vara berikande även för andra stadsutvecklingsprojekt.

Av mer personliga skäl står Australiens paviljong The pool högt upp på min lista på måste-se. Den undersöker poolens typologi och dess relation till landskap, kultur och arkitektur. Poolen som plats för gemenskap, berättelser och symbolbäraren i den nationella identiteten diskuteras och ja – i utställningsrummet finns en riktig pool.

Jag packar badmössan och hoppas att vi ses i Venedig!

Veronica Hejdelind har en fil kand i konstvetenskap och en MA i Museum Studies från Nederländerna. Tidigare publik chef på ArkDes och intendent på Nationalmuseum. Idag projektledare och konsult med kunskap om bransch och omvärld på Utopia arkitekter.

P.S. Min förra blogg handlade också om arkitekturbiennalen, fast mer om arrangemanget i sig.

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *