Markanvisningar ska gå till kvalitet och hållbarhet - Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

Tobias Olsson—19 aug 2015

Stockholms stad tar den 20 augusti beslut om en ett nytt förslag på markanvisningspolicy som sedan ska ut på remiss.

Den största förändringen av policyn är att det ska bli fler tävlingar, där den som lovar bygga till den lägsta kostnaden för de som ska bo i husen vinner och tävlingar där den som presenterar den bästa arkitektoniska utformningen vinner.

Sveriges Arkitekter har länge drivit på för att kommunerna ska se över en av sina viktigaste politiska dokument för byggandet – markanvisningspolicyn.  Att anvisa mark är ett av kommunernas mest kraftfulla verktyg för att premiera kvalitet och hållbarhet. Tyvärr går idag markanvisningen alltför ofta enbart till högstbjudande utan några speciellt utvecklade resonemang kring hur kommunernas markpolitik påverkar kvaliteter i den byggda miljön.

Denna mandatperiod måste alla Sveriges kommuner som planerar att anvisa mark i kommunfullmäktige klubba en markanvisnisngspolicy, enligt en ny lag som togs av riksdagen förra mandatperioden. Och det här är intressant – vi kommer att se en mängd olika markanvisningspolicys klubbas runt om i Sverige de kommande åren. Viktigt då att kommunerna tar chansen och tar fram en policy som kan bidra med en så bra bebyggd miljö som möjligt.

Sveriges Arkitekter gör därför tummen upp för att Stockholms stad nu vill förnya sin markanvisningspolicy, som den politiska majoriteten kommer att föreslå i höst. Att kommuner anvisar mark genom att låta byggherrarna tävla, inte enbart vem som betalar mest utan också vem kan bygga för att få fram lägst hyror eller bästa utformningen, är självklart en viktig fråga för framtiden.

Vi ser fram emot att som remissinstans ta del av detaljerna i förslaget och förstås att framöver se en rad tävlingar som ger resultat i form av spännande och hållbar arkitektur!

Tobias Olsson är förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter

Mer om förslaget i Dagens Nyheter

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *