Löprundor på Biennalen och i Almedalen - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

Johanna Strömbäck—8 Jul 2014

2.Barn på Via Garibaldi

Förra veckan delades mellan spring på Biennalen i Venedig och i Almedalen. Här är mina val i kortform:

Venedig, Arsenale: Rummen om Italien är genialiska eftersom de visar en provkarta över arkitektoniska teman genom historien och nu. Den är gissningsvis gjord av utställningsspecialister – aktuell, snygg och kommunikativ.

Giardini; Fundamentals faller på eget grepp. Luckor är oundvikliga och den tveksamma kopplingen mellan då- och framtid gör den till en bristfällig ”lärobok”. Ironiskt nog är avdelningen om toaletter den mest intressanta. Undrar lite i smyg; Har materialet konstruerats av industridesigners? Paviljonger; Schweiz toppar med Hans Ulrich Obrist som curator. Här finns förankring i dåtid, skäligen aktuellt tankegods och ett fint, oväntat omhändertagande som drabbar. Hos Syd-Korea fastnade jag i rummet med nordkoreanska illustrationer av framtiden/utopin och arkitekten. Han Med Gloria i Centrum. Den framställningen förtjänar att synas och ställas mot bilder vi själva bär, medvetet och omedvetet.

Almedalen: Hos SEI och Stockholm Resilience Centre finns forskningsbaserat systemtänk och kommunikativt språk om livsviktig omställning. Slutligen två arbetstimmar i rundabord med Christer Larsson – regeringens utredare av arkitekturpolitik, tillsammans med ledningar för Sveriges Arkitekter, SVID, Svensk Form, SKL, Boverket, RAÄ, Arkitektstudenterna och Peter Örn.

Så – det var kort, men jag försöker febrilt hålla mig till bloggformatet ☺

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *