Flexpension ingen konfliktfråga för Sveriges Arkitekter - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter
xx-tibergien-buyers-sellers-wiser-ia1115-mi600-resize-600x338
Den sista mars löper kollektivavtalen inom Svenska Teknik- och Designföretagens område ut. Här kommer en uppdatering av läget i förhandlingarna.
I avtalsrörelsen 2016 har Unionen och Sveriges Ingenjörer drivit frågan om flexpension. Sveriges Arkitekter har tillsammans med övriga Sacoförbund inom privat sektor ställt sig bakom yrkandet. Unionen och Sveriges Ingenjörer har krävt att flexpensionen ska vara kollektiv och ske genom en avsättning för alla medarbetare. Almega har lämnat ett motförslag på en individuell flexpensionslösning.
Förhandlingarna har nu gått i baklås. Unionen och Sveriges Ingenjörer har förklarat att de är beredda att gå i strejk för att få igenom sina yrkanden. Nuvarande avtal löpte ut den 31 mars och  risken för konflikt är överhängande.
Sveriges Arkitekter kan tänka sig endera en kollektiv eller en individuell lösning. Flexpension är i dagsläget inte en konfliktfråga för Sveriges Arkitekter och vår förhoppning är fortfarande att vi tillsammans med övriga förbund ska kunna hitta en förhandlingslösning innan en eventuell konflikt utbryter.
Sveriges Arkitekter har, liksom flera andra Sacoförbund som Civilekonomerna och Jusek, beslutat att inte ta ut medlemmar i strejk för en kollektiv flexpensionslösning. Skulle en strejk bryta ut skickar vi i god tid ut ytterligare information.
Ulrik Östling förhandlingschef. Foto: Peter Phillips

Ulrik Östling förhandlingschef. Foto: Peter Phillips

Har ni frågor eller funderingar, hör av er till Sveriges Arkitekters förhandlingschef Ulrik Östling, ulrik.ostling@arkitekt.se, tel: 0705-687931.

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *