”Every heart flutters when they come to other cities” - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

Karin Hammarskiöld—21 Aug 2014

På planet tänkte jag att det här är ju lyxigt men faktiskt rätt märkligt. Jag ska färdas i nästan två dygn via Dubai till Durban. Bara för att konferera i någon jätteanläggning någonstans och måste messa mina barn godnatt. I en tid då man lätt konfererar och röstar online för att kunna pussa sina barn godnatt. Sen landade jag i UIAs arkitektkonferens Otherwhere i Durban, Sydafrika.

Bara på en konferens av arkitekter för arkitekter kan presentationerna vara så rannsakande och frågorna så rakt på sak. För här behöver inte arkitekturen i sig legitimeras. 

Det är befriat från anpassade budskap till politiker, finansiärer eller ens journalister. Sällan har jag sett framstående arkitekter visa projekt som varit allt annat än framgångssagor, för att få möjligheten att diskutera vad man borde ha gjort. Frågestunderna har handlat mer om man verkligen uppnått det man föresatt sig och vad som hände istället. Blev det bättre?  Studentprojekten var framstående och de yngre lyfte angelägna frågor i plenum.

Liksom andra världsomspännande organisationer finns väldigt olika uppfattningar om vad som är kärnan i verksamheten. Men bredden och olikheterna gör det meningsfullt, krockarna blir tydliga och samtalen mer direkta. På samma sätt som vi globalt arbetar under väldigt olika förutsättningar, så var några uppvisade projekt väldigt politiska, några praktiska, andra storvulna eller lågmälda, proffsiga eller prövande. Äntligen lite mindre av de artiga paneldiskussioner där summeringen känns dikterad på förhand (jag var nyligen i Almedalen).

Där fick jag svaret på frågan varför det är viktigt att vara på plats, i Durban. Mångfald är här är inte ett säljande samtida slagord, det är en självklar utgångspunkt. En presentation av en arkitektonisk idé måste ju inte avslutas med sång och dans för att vara bra, men jag vet att har man inte tro och energi kvar i projektet, gör man troligen inte det.

Konferensen har avslutats för att lämna över till Seoul 2017 – åk om du har möjlighet! Vi nordiska kollegor deltog i ytterligare i fyra dagars generalförsamling för att utvärdera och tillsätta kommande arbetsgrupper. Jag fick åka hem och pussa mina barn med godnattsagor om hur hus och städer kan se ut i Duban, Dubai och Seoul.

2014-08-10 14.07.59

The International Union of Architects (UIA) är en global sammanslutning av olika nationella arkitektorganisationer. Den formades 1948 med målet att diskutera gemensamma angelägenheter och intressen och representerar ca 1,3 miljoner arkitekter världen över. Var tredje år samlas generalförsamlingen i anslutning till en öppen konferens och mässa

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *