En fjärde i Lund - Sveriges Arkitekter

Elisabet Näslund—2 mar 2015

Läser i senaste Arkitektur att det tyska magasinet werk, bauen + wohnen har gjort temanumret Tre svenskar om Klas Anshelm, Bengt Edman och Bernt Nyberg. Och det är ju jättebra. De är betydande efterkrigsarkitekter vars gärningar förtjänar att spridas internationellt.

Men jag tänker på en fjärde arkitekt i Lund. En framgångsrik och produktiv arkitekt med eget kontor, välkänd och erkänd under sin verksamma tid som sträckte sig från 1940-talet till sin död 1994. Hen ritade en stor mängd bostäder, bland annat områdena Kobjer och Borgmästaregården, skolor och kontor och hann också med att vara kommunalt anställd i Lund och stadsarkitekt i Staffanstorp. Jag tänker på Ingeborg Hammarskjöld-Reiz.

Ingeborg Hammarskjöld-Reiz

Om henne skrivs inga temanummer. Ett fåtal forskare har intresserat sig för henne, googlar du Ingeborg Hammarskjöld-Reiz finns hon med i antologier och på Wikipedia. I övrigt verkar det sväva ett behärskat ointresse över denna i mitt tycke fantastiska folkhemsarkitekt.

Jag tänker på debatten i början av året om att det bara är 13% kvinnor i historieböckerna i den svenska skolundervisningen och på ledarskribenten som menade att historien inte ska skrivas om för att lyfta fram mindre betydande gestalter. Då tänker jag att kvinnor inte direkt behöver kvoteras in i historien. Däremot bör de få samma plats i historieböckerna som de hade under sin livstid – här tänker jag såväl på kvinnliga arkitektpionjärer som på 1600-talskonstnären Artimisia Gentileschi och på alla de änkor till hantverkare som framgångsrikt drev verksamheterna vidare efter makens död.

Kv Pilelyckan, Ingeborg Hammarskjöld-Reiz

Kv Pilelyckan

Jag tänker på Ingeborg Hammarskjöld-Reiz. Hoppas att någon skriver en bok eller gör ett temanummer om henne. En som kommer att översättas till engelska.

Elisabet Näslund är journalist och digital utvecklingsredaktör på Sveriges Arkitekter, bloggar som privatperson. Hon önskar att hon har fel och att det finns ett stort forskningsprojekt eller redaktioner därute som planerar temanummer om Ingeborg Hammarskjöld-Reiz. (Och att de som jobbar med det i så fall hör av sig!)