Börja med språket för att effektivisera processen - Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

Elisabet Näslund—1 jun 2015

”Luftttillsatt anläggningsbetong med vct 0,45.” ”Byggnadens inre hjärta.” ”Ökat utrymme för frontareor i filterbankar.” Vad är det du gör när du uttalar det här? Markerar du att du tillhör en viss yrkeskår, vill du imponera på eller platta till mottagaren – eller försöker du faktiskt förklara något?

Under mina nära 20 år som journalist i samhällsbyggnadsbranschen har jag gjort ett otal intervjuer. Har fått svar på tre olika språk: Arkitekturiska, som används för att beskriva något men så poetiskt och invecklat att det bara blir fluff. Bodspråket, där istället alla ord är kopplade till konkreta ting så att du måste lyssna mycket noggrant efter den känsloladdade undertexten. ”TNC-talk”, som också det används för att beskriva, men är så späckat med termer och förkortningar att endast en krets av invigda begriper. (TNC är förkortning för Tekniska Nomenklaturcentralen som ger ut fackspråkslexikon.)

Hur påverkar den här språkförbistringen byggandet? Jag kan inte peka på ett specifikt bygge och säga att det hade blivit bättre om alla inblandade hade talat samma språk. (Det kanske någon läsare kan?) Men jag har pratat med rätt många som är frustrerade när processen fungerar dåligt i projekt, på grund av krockar i kommunikationen som gör det svårt att enas kring gemensamma mål.

Säg att plan- och byggprocessen måste bli effektivare och ingen säger emot. Varför inte börja med språket? Se den du talar med djupt in i ögonen och prata så att det du har att säga når fram. Skriver du, skriv för en inbillad läsare och anpassa språket efter den. (Gammalt journalistknep.) Jag garanterar inte att ni blir överens för det. Men ni vet åtminstone om vad ni är oense. Och det är en början till att komma framåt.

Elisabet Näslund är journalist och redaktör för arkitekt.se. Har bevakat samhällsbyggnadsbranschen sedan 1996. Blogginlägget har också publicerats i Tidskriften Betong. 

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *