Arkitekturvännerna i Östermalmshallen - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

Elisabet Näslund—22 Jan 2015

Tengboms modell av den temporära Östermalmshallen.

Tengboms modell av den temporära Östermalmshallen.

Jag går förbi byggprojekt och ser den stora skylten som finns vid varje bygge. Där finns en rendering som visar hur huset ska se ut och intill står vem som är entreprenör, byggherre, VVS-konsult och några konsulter till. Aldrig vem som är arkitekt. Om det är för att andra konsulter är duktigare på att hålla sig framme, att arkitekten alltför ofta byts ut under processen eller på grund av något annat vet jag inte.

För mig som vill att allmänheten ska kunna namnet på fler arkitekter än Gunnar Asplund och Gert Wingårdh är det störande.

Därför blir jag extra glad när jag går in i Östermalmshallen i Stockholm och ser en modell. Den visar hur den temporära saluhall som ska ligga på Östermalmstorg under ombyggnaden ser ut. Att modellen och den temporära byggnaden är ett verk av Tengbom framgår tydligt.

Mera sånt!

Elisabet Näslund ansvarar för arkitekt.se som digital utvecklingsredaktör på Sveriges Arkitekter. Hon är journalist och har bevakat samhällsbyggnadsbranschen sedan 1996. Åsikterna i bloggen är hennes egna.