Ett år med många skäl att fira

I år är ett jubileumsår för Sveriges Arkitekter. Det var 20 år sedan som medlemmarna i dåvarande organisationer Arkitektförbundet, SAR, SIR, LAR och FPR beslutade om att starta en ny gemensam organisation i Sveriges Arkitekter. Men framförallt fyller också våra arkitekturpriser år!

Kasper Salin-priset fyller 60 år och Guldstolen, Planpriset och Landskapsarkitekturpriset fyller alla 30 år. Det är förstås värt att fira och startskottet är just Arkitekturgalan (som av en händelse fyller 10 år i år) som i år sker i en ny form med en digital sändning och olika fester på hela sju olika platser i Sverige.

Jubileet kommer att fortsätta hela året genom allt från jubileumsföreläsningar till återbesök till gamla prisvinnare. Temat för galan och jubileet är just förändring. För även om mycket bra har hänt och gjorts under dessa år så står vi också ödmjuka inför framtiden.

Vi vet att omvärlden kan förändras snabbt, det visar inte minst kriget i Ukraina, och vi vet att vi behöver ställa om i allt snabbare takt för klimatet och att nya krav ställs på arkitekterna och det vi skapar – och på vår gemensamma organisation. Och det är det vi vill fortsätta prata om med er medlemmar under detta jubileumsår, men först fest!

Tobias Olsson, förbundsdirektör.