Arkitekturen tar (ännu mera) plats i Almedalen - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

Tobias Olsson—7 Jul 2017

Årets Almedalsvecka i Visby är över. Eller – den pågår hela veckan ut men egentligen så håller veckan på mellan måndag och onsdag.

Arkitekturen har nog aldrig varit mer närvarande än på årets Almedalsvecka. Inte bara genom vår Arkitekturträdgård med 25 olika seminarier. Arkitekterna har femdubblat sin närvaro i programmet på fem år, medan själva programmet ”bara” har fördubblats räknat i antal seminarier. Ordet arkitektur i en seminarierubrik har sexdubblats på samma tid, men här ser vi att allt fler arrangemang handlar om arkitektur men använder andra ord, som livsmiljö, gestaltning eller stadsutveckling. Det är förstås väldigt roligt – och viktigt.

Sveriges Arkitekters egna seminarier handlade om hur vi bygger en säker stad, om arkitektbristen, om hur arkitektur kan göra oss friskare och smartare (med utgångspunkt i vård- och lärmiljöer), en kavalkad om hur fem framgångsrika arkitekturkommuner arbetar och som avslutning på Arkitekturträdgården hade vi inte mindre än tre ministrar för att prata om arkitektur på onsdagen.

Det var kulturminister Alice Bah Kuhnke, bostadsminister Peter Eriksson och miljöminister Karolina Skog som talade om hur regeringens nya politik för arkitektur och hållbar stadsutveckling kommer se ut. Det var en fantastisk timme med en helt överfylld arkitekturträdgård – men några konkreta besked fick vi inte av den gröna stadsbyggnadstrion. Det går dock inte att ta miste på ministrarnas ambitioner och vilja att verkligen använda det smashläge som finns just nu för dessa frågor. Men vi får antagligen vänta till i höst för att granska ett konkret politiskt förslag, som det verkar nu.

Några ledtrådar gick ändå att utläsa ur samtalet: Fler utbildningsplatser för att minska bristen på arkitekter i offentliga och privata näringslivet kommer. Peter Eriksson är djupt engagerad i arbetskraftsbristen i hela samhällsbyggnadsbranschen. Det blir inga stora förändringar av typen en förändrad plan- och bygglag. Branschen har för stor arbetsbelastning för det – istället ska regeringen skruva på de verktyg som redan funkar så att de blir ännu effektivare. Det sa Karolina Skog, som också vill ge branschen ”råg i ryggen” genom att lyfta kvaliteten i byggandet. Men alla kommer inte att bli nöjda när propositionen kommer, varnade Alice Bah Kuhnke – återstår att se vilka det är…

Det framgick också att den gröna stadsbyggnadstrion driver arkitekturfrågan gemensamt i regeringen och har lyckats påverka både Socialdemokraterna i allmänhet och Stefan Löfven i synnerhet – som tog upp arkitektur i sin regeringsförklaring.

Sveriges Arkitekters förbundsordförande Louise Masreliez kommenterade ministrarnas presentation i positiva ordalag men hade ett tydligt medskick: Vår gemensamma offentliga miljö måste gå hand i hand med den industriella produktionen av byggnaderna. I annat fall riskerar vi att stå med stadsmiljöer som inte riktigt håller måttet.

Själv ser jag hur arkitekturen som fråga växer och blir allt viktigare. Jag ser hur kvantitetsdiskussionen, som varit allenarådande under en lång tid, har börjat ge vika för den viktiga kvalitetsdiskussionen. Och det är på tiden. Jag ser verkligen fram emot hösten då vi blir varse hur regeringen kommer att svara mot förväntningarna på en kvalitetsfrämjande politik. De finns inte bara hos arkitekterna utan även hos byggherrar, kommuner och andra politiker.

Tobias Olsson är förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter

P.S. Läs gärna Rebecka Gordans spännande spaning över de sex hetaste frågorna i Almedalen (Livet mellan husen, digitalisering, evidensbaserad arkitektur, social bostadspolitik, skönhet och normkreativitet):https://arkitekten.se/kultur/6-heta-fragor-almedalen/

P.P.S. Och är du intresserad av att titta på någon av seminarierna i efterhand så finns de alla här

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *