Arkitekturen i fokus på Mipim - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

Tobias Olsson—11 Mar 2015

Så det var det dags för Mipim, fastighetsmässan i Cannes. Jag och kommunikationschefen Ariella Nisell är på plats. Sällan har jag sett så många män i mörka kostymer samtidigt. Precis som Almedalen och Business Arena är denna mötesplats viktig för branschen.

Den absoluta merparten av de drygt 20 000 anmälda besökarna här kommer från fastighets- och finansieringsbranschen. Men i år är drygt tio procent arkitekter. Det innebär att drygt 2 000 arkitekter är på plats. Men även att 18 000 beställare, finansiärer och politiker är här.

Antalet arkitekter har tydligen ökat på sistone. Inte så konstigt då beställarna, kapitalet och politiken – ja, alla är här. Och arkitekturen finns såklart överallt på Mipim, även om det är själva fastigheten och affären i fokus. Eller just för att det är fastigheten och affären i fokus: här spelar förstås arkitekturen en viktig roll.

Tysklands monter är till exempel helt tillägnad arkitektur. Likaså är Mipims Innovation Forum dedikerat åt arkitektur och gröna lösningar. I staden Londons stora tält marknadsför sig staden med både läge och arkitektur.

Riba Mipim 2015

Flera arkitektorganisationer från andra länder är på plats. Vi träffade företrädare för våra motsvarigheter i Frankrike, Brasilien, Tyskland och Storbritannien. Vid ett möte med den mäktiga brittiska arkitektorganisationen Riba träffade vi ordföranden Stephen R Hodder och deras projektledare för satsningen här på Mipim, Owen Wainhouse (bilden). De har en monter där mindre arkitektföretag som är knutna till Ribas servicebolag – motsvarigheten till ArkitektService – får ställa ut till självkostnadspris med bilder, video, visitkort och en broschyr med närmare presentation. Det skulle kunna vara ett sätt som Sveriges Arkitekter kan medverka nästa år. Men jag och Ariella funderar också på om det inte finns alternativa, mer spännande sätt att marknadsföra våra medlemmar.

Har ni idéer så hör av er!

Tobias Olsson är förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.