Arkitektur och arkitekter överallt på Business Arena - Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

Tobias Olsson—18 sep 2014

18 september: Andra dagen på Business Arena i Stockholm. Eventet är slutsålt. Waterfront är packat. Här möts fastighetsägare, byggherrar, arkitekter, kommuner, med flera, och innehållet är brett. Sällan har jag träffat så många arkitekter på Business Arena. Arkitekter som jobbar i kommun, på beställarsidan och från arkitektföretag. Och arkitekturen är verkligen närvarande här. Förutom de seminariepass som är dedikerade till ämnet så dyker det upp mest överallt. Såklart. Business Arena handlar ju framtida affärer inom fastighetsbranschen och då är långsiktighet och nya smarta idéer i fokus.

Det gläder mig att termen arkitekturpolitik blir allt vanligare och att innebörden blir allt tydligare för allt fler. Temperaturen gick upp betydligt på gårdagens seminarium om hur arkitektur och politik egentligen hör ihop. Jag visade 24 bilder på 7 minuter för att förklara sambandet.

Under seminariet försökte vi hitta friktion mellan många nya bostäder och regelförenklingar å ena sidan och en satsning på kvalitet och goda livsmiljöer å andra sidan. Och faktum är att friktionen inte finns där. Inte när beställaren agerar långsiktigt och när kommuner vill skapa mer än bara bostadsenheter utan även en väl fungerande livsmiljö som svarar upp mot våra stora samhällsutmaningar och som är en del av lösningen.

Det är därför en lätt kan bli på bra humör av att gå på Business Arena. Här finns per definition ett långsiktigt perspektiv!

Panelen i poddcasten Snåret

Panelen i poddcasten Snåret

På eftermiddagen livespanar jag i poddcasten Snåret som Svensk Byggtjänst står bakom. Senare under dagen deltar jag i seminarier om borgmästaren som den nya makthavaren och om myter i stadsbyggnadsdebatten.

Följ diskussionen på #arkpol och #BusinessArena om du inte är på plats.

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *